Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat, sâmbătă, Hotărârea cu numărul 93 privind aprobarea solicitării de asistență internațională pentru asigurarea medicamentelor și echipamentelor necesare în tratarea pacienților COVID cu forme severe și critice.

Se aprobă solicitarea de asistență internațională constând în medicamente, echipamente, echipaje și echipe medicale necesare în tratarea pacienților cu forme severe și critice de COVID-19, prin Mecanismului European de Protecție Civilă și Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre)”, se arată în Hotărârea CNSU.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), este cel care preia medicamentele și echipamentele medicale și le predă Unifarm. La rândul ei, Unifarm trebuie să le distribuie la unitățile medicale din țară, în funcție de nevoile identificate.

Potrivit Hotărârii, coordonarea și stabilirea locațiilor se face prin Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției. „Se abilitează Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, să emită în regim de urgență documentele necesare pentru exercitarea temporară a profesiei de asistent medical și medic pe teritoriul României pentru membrii echipelor care sosesc în România” se mai arată în Hotărârea CNSU.

Până acum, România a primit medicamente și concentratoare de oxigen din alte state, medici din Republica Moldova și Danemarca au venit să ne ajute, iar mai mulți pacienți au fost transferați în spitale din Ungaria, Polonia și Austria.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.