Premierul Dacian Cioloș i-a transmis vicepreşedintelui SUA, Joseph Biden, în cadrul întrevederii de la Washington că România doreşte sprijinul activ al SUA pentru o prezenţă Aliată înaintată pe tot flancul estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

„În cadrul discuţiilor premierul român şi vicepreşedintele american au abordat câteva dintre principalele aspecte de pe agenda bilaterală, cu accent pe interesul comun de a întări Parteneriatul Strategic, care stă la baza cooperării dintre cele două ţări. Cei doi înalţi demnitari şi-au exprimat satisfacţia faţă de nivelul excelent al dimensiunii de securitate şi apărare, subliniind că există premise favorabile pentru consolidarea şi aprofundarea acestuia”, a informat Guvernul prin intermediul unui comunicat de presă.

Convorbirile au vizat şi stadiul pregătirii Summit-ului NATO de la Varşovia, din luna iulie a acestui an. Premierul Dacian Cioloş a prezentat aspectele de securitate şi apărare care prezintă un interes particular pentru România, precum şi poziţia naţională în raport cu principalele tematici care vor fi supuse dezbaterii în cadrul reuniunii la nivel înalt a Aliaţilor.

Dacian Cioloș a evidenţiat faptul că România doreşte sprijinul activ al SUA pentru o prezenţă Aliată înaintată pe tot flancul estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

Potrivit aceleiaşi comunicat, vicepreşedintele Biden a reconfirmat angajamentul SUA, atât în plan bilateral româno-american, cât şi în context aliat în vederea consolidării securităţii şi apărării în spaţiul euroatlantic. Oficialul american a salutat implicarea activă a României în eforturile de prevenire şi combatere a riscurilor şi provocărilor de securitate cu care se confruntă Alianţa Nord-Atlantică.

„Principalul obiectiv al vizitei este consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, astfel încât cooperarea economică să atingă acelaşi nivel înalt de excelenţă şi dinamică pozitivă precum interacţiunea pe palierul politico-militar”, a declarat Dacian Cioloş. La rândul său, vicepreşedintele Biden a spus că România a fost şi rămâne un partener şi aliat de încredere al SUA, arătând că există un interes reciproc de utilizare a potenţialului semnificativ de dezvoltare a cooperării economice.

Prim-ministrul român şi vicepreşedintele american au avut şi un schimb de opinii privind evoluţiile relevante din vecinătatea estică şi cea sudică a Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe Republica Moldova şi Ucraina.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.