Guvernul a renunţat la Starea de alertă, la data de 8 martie, după ce a prelungit-o, aproape doi ani, menţinând o serie de măsuri non-farmaceutice, fără de care se spunea că virusul va scăpa de sub control. „Trebuie să convieţuim cu acest virus“, a fost o vorbă care a început să circule, timid, prima dată spre sfârşitul Stării de Urgenţă, în mai 2020. Ulterior, s-a văzut că a fost cale lungă între dorinţă şi realizare.
Timp de doi ani, în România, la fel ca în restul Europei, au continuat să fie restricţii pandemice, uneori mai dure, alteori mai blânde, aproape insesizabile. În toată această perioadă, a rămas în vigoare obligativitatea purtării măştii în spaţiile închise. Masca a devenit, aşadar, simbolul pandemiei. Mai ales că spălarea mâinilor, o altă recomandare repetată obsesiv, e o măsură care nu ţine de COVID-19, ci de bun simţ, iar în ceea ce priveşte distanţarea, niciun om nu poate sta, în permanenţă, la minim 2 metri de alţi oameni!
La data de 8 martie 2022, când s-a renunţat la restricţiile pandemice, a căzut însă şi această obligativitate de purtare a măştii. Imediat, s-a declanşat o avalanşă de critici la adresa Guvernului, informează adevarul.ro.
„Să fim serioşi – aţi «terminat» pandemia din pix, pe hârtie!!!! Faptul că se ridică obligativitatea purtării măştii în interior este o prostie. Este o prostie cu atât mai mult cu cât nu s-a făcut NIMIC în aceşti doi ani, în privinţa ventilării cât mai corecte a spaţiilor din spitale, şcoli, instituţii, clădiri de birouri“, era de părere Laura Zaranfir, medic specialist ATI, la Spitalul Clinic Colentina.
Alarmă falsă, din cauza BA.2
Şi, într-o primă fază, părea că viteza transmiterii virusului va creşte. Pentru că, la aproximativ două săptămâni după ridicarea Stării de alertă, într-adevăr, s-a înregistat o uşoară creşte a cifrelor în România. Probabil însă, la această situaţie a contribuit şi noua subvariantă a tulpinii Omicron, BA.2, mult mai contagioasă. Care a declanşat o creştere a cazurilor în toată Europa.
În România însă, subvarianta BA.2 n-a făcut ca lucrurile să scape de sub control. Iar astăzi, la o lună după dispariţia tuturor restricţiilor pandemice, aşa cum se întâmplă şi în multe alte ţări, cifrele COVID-ului sunt departe de a reprezenta o problemă de sănătate publică. Pentru că nu mai vorbim, în niciun caz, de „paralizarea“ sistemului medical. Aşadar, cum s-a schimbat mersul pandemiei, după o lună fără restricţii? Găsim răspunsul, dacă ne uităm pe site-ul graphs.ro, cel mai complet din România, în ceea ce priveşte monitorizarea cifrelor COVID. Cazurile noi aproape că s-au înjumătăţit
Acum o lună, la data de 8 martie, România avea 5.461 de cazuri confirmate de COVID-19, cu o rată de pozitivare de 10,72%. Ieri, la ultima comunicare a Ministerului Sănătăţii, cifrele arătau aşa:
2.320 de cazuri noi
Rata de pozitivare de 8%.
Din fericire, nu doar numărul de cazuri noi şi rata pozitivării, ci, de fapt, toţi indicatorii sunt în scădere.
Articolul integral pe adevarul.ro.
Lasa un raspuns