Guvernul a aprobat completarea Programului de Cooperare pe anul 2016 între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova și acordarea unui suport financiar de 350.000 de euro în vederea realizării Centrului de Automatizare și Dirijare de la Ungheni.

 

Acordarea finanţării se face în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea Programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova.

Construcția gazoductului Iași-Ungheni a reprezentat unul dintre proiectele strategice în relația bilaterală cu Republica Moldova, de importanță esențială în ceea ce privește consolidarea securității energetice a statului vecin. Valoarea totală a gazoductului Iași- Ungheni se ridică la 26,5 milioane de euro. Pentru acoperirea costurilor, au fost inițiate procedurile pentru obținerea unei finanțări europene de 7 milioane de euro prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. De asemenea, Guvernul Republicii Moldova a adresat Guvernului României solicitarea ca partea de cofinanțare necesară pentru realizarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a interconectorului Iași-Ungheni să fie asigurată de Guvernul României, din ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro.

În august 2014, în Ungheni, a avut loc lansarea gazoductului de interconectare a sistemelor de transport gaze dintre România și Republica Moldova, iar în luna decembrie a anului 2014 a avut loc recepția finală a gazoductului.

În cursul anului 2015, a fost aprobat Memorandumul de înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova.

Cu ocazia întrevederii bilaterale din data de 25 august 2016, prim-miniștrii României și Republicii Moldova au convenit accelerarea cooperării în domeniul energetic prin inițierea și derularea unor proiecte privind interconexiunile pe energie electrică și gaze naturale, prioritar fiind proiectul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

În cadrul discuțiilor ulterioare la nivel tehnic, autorităţile moldovene au subliniat faptul că, în anul 2014, au intervenit schimbări majore legate de adoptarea deciziei de a iniția lucrările în cadrul fazei II, pe tronsonul Ungheni-Chișinău, sens în care cerințele față de Centrul de Automatizare și Dirijare (dispecerat) de la Ungheni au trecut la un alt nivel referitor la echipare, fiind necesară o tehnologie mai modernă, compatibilă cu Centrul de Automatizare și Dirijare preconizat pentru amplasare la Chișinău.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.