Un nou record mondial a fost stabilit zilele trecute în materie de fluctuații financiare. Francul elevețian a atins o cotă în premieră, iar sute de români au de suferit.

Creditele la care s-au „înhămat” românii în ultimii ani, promovate de bănci ca fiind mai profitabile, în franci elvețieni, le-au adus zilele trecute cel mai crunt coșmar acelorași români. Practic, francul elvețian a ajuns la apogeu, iar ratele au crescut zdrobitor.

Scandalul promovat mai ales în mass-media a luat o amploare inimaginabilă, însă doamna senator Steliana Miron vine cu alternativa. Recent, aceasta a publicat un material care trebuie studiat cu atenție, mai ales de cei care au putere de decizie în acest domeniu. Vă redăm în totalitatea intervenția parlamentarului de Suceava Steliana Miron.

„România este țara fenomenelor inexplicabile: Ministerul Finanțelor și Guvernatorul BNR nu găsesc soluții pentru drama celor care au împrumutat franci elvețieni de la băncile din România.
Guvernatorului BNR îi scapă ceva: un fenomen inexplicabil. Chiar daca băncile nu au avut franci elvețieni, românii au făcut credite în franci elvețieni.
Nimic în Romania nu s-a vândut în franci elvețieni! Cu toate acestea, foarte mulți români au credite în franci elvețieni. Nimeni de la BNR nu a văzut în acești ani că românii în realitate nu au luat franci elvețieni ci lei, în echivalent, pentru așa zișii franci elvețieni. Dar astăzi, ni se spune ce pierderi mari au băncile dacă nu își primesc francii elvețieni înapoi.
Care franci, domnule Guvernator, care franci, domnule Ministru al Finanțelor?!
Consider că este în interesul imediat al băncilor dar și al legii să se transforme toate contractele de credit din franci elvețieni în lei , la cursul de paritate din momentul încheierii contractului.
Prin aceasta s-ar atesta ceea ce s-a întâmplat în fapt , suma în lei pentru care clientul trebuie să plătească anumite comisioane, dobânzi, etc.
Nimeni nu vrea să destabilizeze sistemul bancar dar asta nu înseamnă că românii “prostiți în față” trebuie să rămână pe drumuri!”

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.