România trece la ora de iarnă, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Astfel, ora 04:00 devine ora 03:00. Oficialii CFR Călători au anunțat că schimbarea orei nu modifică mersul trenurilor.

În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2019, ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră mai mult. De altfel, ziua de 27 octombrie este cea mai lungă din an.

Conform unei decizii luate de Parlamentul European, ultima schimbare de oră pentru ţările din Uniunea Europeană va avea loc în luna martie a anului 2021.

Atunci, ţările vor decide dacă vor trece la ora de vară sau vor rămâne la ora de iarnă, schimbările urmând a fi permanente. În acest caz, Comisia European trebuie notificată până în luna martie a anului viitor, respectiv 2020, cu privire la această decizie care va afecta sute de milioane de

Trecerea la ora de iarnă 2019 a fost luată pentru ca organismul uman să poată beneficia de lumina naturală cât mai mult timp.

Trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor

În noaptea 26/27 octombrie, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinaţie.

“Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de 27 octombrie 2019, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Ucraina, trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare”, mai arată CFR Călători.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie, scrie news.ro.

Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.

Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919. Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state, dar perioada variază de la o ţară la alta.

 

 

Sursa: www.observator.tv

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.