Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că investitori români din judeţul Olt, comuna Făgeţelu, au obţinut suma de 182.059.200 lei, în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin HG nr. 959/2022, prin finanţare de la Ministerul Economiei, fondurile urmând a fi folosite pentru înfiinţarea unei fabrici de procesare a lânii şi la fabricarea de produse fono şi termo izolante din lână.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale salută demersul unor investitori români din judeţul Olt, comuna Făgeţelu, care au obţinut suma de 182.059.200 lei, în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin HG nr. 959/2022, prin finanţare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru înfiinţarea unei fabrici de procesare a lânii şi la fabricarea de produse fono şi termo izolante din lână, dar şi pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, îngrăşămintele organice sub formă de pelete sau compostul rezultat în urma spălării lânii”, anunţă Ministerul Agriculturii, potrivit news.ro

În cadrul fabricii vor fi construite:o hală de producţie în suprafaţă de 12.500 mp3 linii de spălare lână brută cu o capacitate unitară de 1t/ora/linie, care vor include şi următoarele sub-capacităţi:

– instalaţii de centrifugare pentru extragerea lanolinei;

– 2 linii de peletizare; o staţie de reciclare a apei şi reintroducere în circuit;

– 2 linii automate de prelucrare şi ambalare produse finite;

– capacitate de producere a energiei prin panouri fotovoltaice instalate pe întreaga suprafaţă a halei.

„Proiectul evaluat şi validat se va transpune în construirea unei fabrici prin care se va prelucra această valoroasă resursă, în care găsim finalitatea Programului LÂNA, pe care l-am început în anul 2017. Vom fi tot timpul alături de românii care vor să investească în această activitate prin crearea de mecanisme de colectare a lânii de la crescătorii de ovine din România, în acest moment fiind semnate scrisori de intenţie cu asociaţiile de fermieri pentru 15.000 tone lână brută”, a declarat ministrul Petre Daea.

Totodată, MADR apreciază iniţiativa Ministerului Economiei de a acorda sprijin industriei prelucrătoare, cu atât mai mult cu cât este vorba de o investiţie care va contribui la reducerea efectelor negative privind schimbările climatice, va duce la atingerea obiectivului de eficienţă energetică, prin achiziţionarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, şi nu în ultimul rând la crearea de noi locuri de muncă într-o regiune defavorizată, scrie psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.