Românilor le este interzis să taie o anumită specie de copac, chiar și în propria curte. Amenzile ajung la zeci de mii de lei pentru cei care nu respectă acestă lege.

Un copac poate aduce românilor care îl taie, o amendă de câteva mii de lei. Românii nu au voie să taie nucii nici măcar în propria curte. Dacă fac acest lucru, ei riscă să plătească până la 10.000 de lei amendă.

Nucul este o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să facă o cerere. Doar așa pot scăpa de el. Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003.

Românii trebuie să depună o cerere cu cel puțin o lună înainte de tăierea efectivă. Specialiștii direcțiilor teritoriale pentru agricultură vor face mai multe verificări și vor decide dacă aceștia primesc autorizație sau nu, scrie a3.ro.

Aprobarea cererii de tăiere a nucilor se face în funcţie de trei criterii prevăzute de Legea pomiculturii, mai exact:

  • pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
  • pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
  • pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Cei care taie nuci fără autorizație riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. De constatarea contravențiilor şi aplicarea sancțiunilor se ocupă organele de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor. Românii nu au voie să taie fără să facă cerere nici castanii comestibili, potrivit avocatnet.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Știm că reclamele sunt obositoare...

Am detectat faptul că folosești o extensie de blocare a reclamelor (AdBlocker). Pentru a putea vizualiza conținutul SuceavaLive și pentru a ne susține munca, te rugăm să dezactivezi extensia și să „Reîncarci pagina”.