Rusia a anunţat vineri încetarea Tratatului de dezarmare nucleară privind Forţele Intermediare Nucleare (INF) ‘la iniţiativa’ SUA, în timp ce Washingtonul urma să facă un anunţ oficial în acest sens privind retragerea.

Ambele țări se acuză reciproc de încălcarea tratatului.

În acest context, specialiștii avertizează că ar putea fi reluată cursa înarmărilor.

„INF a fost o frână pusă războiului nuclear. (…) Cel mai probabil, de acum va spori amenințarea reprezentată de rachetele balistice”, a atras atenția António Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Totodată, el și-a manifestat îngrijorarea și cu privire la o posibilă escaladare a tensiunilor dintre statele care dețin arme nucleare, informează The Guardian.

„2 august marchează expirarea tratatului INF, care a jucat un rol major în stabilitatea Europei. Ieșirea sa din vigoare ar putea duce la instabilitate pe continent și la o nouă cursă a înarmărilor în alte zone, precum Asia”, a declarat și Laura Kennedy, fostul reprezentant permanent al Statelor Unite la conferința pentru dezarmare de la Geneva.

Ieșirea din vigoare a acordului INF vine într-un moment în care atât SUA, cât și Rusia desfășoară deja ample programe de modernizare a armelor nucleare. De altfel, președintele Donald Trump a anunțat retragerea SUA din INF dacă Rusia va continua să încalce termenii acordului. La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a adus acuzații similtare Statelor Unite și a suspendat participarea Rusiei la acord.

În februarie, Trump anunțase că va retrage oficial SUA din INF dacă Rusia nu se conformează angajamentelor asumate. Și i-a dat și un termen limită: 2 august.

Oficialii europeni au susținut că, în tot acest timp, au existat doar discuții limitate cu partenerii americani din NATO despre ce vor face după expirarea tratatului INF, în parte pentru că politica liderilor europeni s-a concentrat pe salvarea acordului. Acum că strategia a eșuat, oficialii britanici, de exemplu, sunt sceptici că se va reveni rapid la o competiție între sistemele de rachete de pe continent. „Noi nu vom acționa asemenea Rusiei”, a punctat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

„Nu există un plan pentru ce va urma după INF. Mie mi se pare de-a dreptul o iresponsabilitate să nu ai un plan sau să nu te preocupi măcar să te gândești la ce trebuie să faci pentru securitatea Europei și a Asiei după acest tratat”, a afirmat, la rândul său, Pranay Vaddi, specialist în controlul armamentelor.

INF a fost semnat, în 1987, de către președintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, și fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. Tratatul interzicea rachetele cu rază de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri.

Sursa: Știrile Pro TV

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.