Ministrul de externe german Annalena Baerbock a anunţat miercuri că Germania a decis să expulzeze doi diplomaţi ruşi după condamnarea, la Berlin, a unui cetăţean rus pentru un asasinat ordonat de Moscova, potrivit justiţiei. Ambasada Rusiei din Germania condamnă decizia Berlinului, privită drept un „pas neprietenos evident”, iar Moscova promite răzbunare în viitorul apropiat.

„Ambasadorul (rus în Germania) a fost informat că doi membri ai personalului diplomatic al ambasadei Rusiei sunt declaraţi persona non grata”, a indicat şefa diplomaţiei germane. Ea a adăugat că asasinatul, comis în plină zi la Berlin în august 2019, este o ”atingere gravă la suveranitatea statului” german şi va afecta grav relaţiile ruso-germane.

Germania expulzează doi diplomaţi ruşi, în urma unui asasinat care ar fi fost ordonat de Moscova

Decizia a fost comunicată ambasadorului Rusiei la Berlin, Serghei Neceaev, în timpul unei întrevederi la MAE german desfăşurată miercuri, a precizat Baerbock, potrivit AGERPRES. Asasinatul a fost comis la 23 august 2019 în parcul Tiergarten din Berlin, victima fiind georgianul de origine cecenă Tornike Kavtaraşvili, în vârstă de 40 de ani. Acesta a fost ucis de trei gloanţe trase cu un pistol cu amortizor.

Procurorii afirmă că a fost vorba despre o retaliere pentru participarea Georgiei la al doilea război din Cecenia şi pentru ”ostilitatea faţă de statul rus”.

Georgianul ucis a fost un lider separatist cecen care a luptat împotriva forţelor ruse între anii 2000 şi 2004. El trăia începând din anul 2016 împreună cu familia sa în Germania, unde ceruse azil, dar încă nu-l primise până la momentul crimei.

Reacţia Ambasadei Rusiei din Germania

Ambasada rusă din Germania condamnă decizia autorităţilor din Berlin, pe care o consideră un gest „neprietenos” vădit. Moscova promite să se răzbune în viitorul apropiat: „Nu va rămână fără o replică pe măsură”, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.