Rusia a respins decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, care i-a ordonat să-şi suspende imediat operaţiunile militare în Ucraina. „Nu vom putea ţine cont de această decizie”, a transmis, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a subliniat în declarația sa că cele două părţi, Rusia şi Ucraina, trebuie să ajungă la un acord pentru ca decizia să fie pusă în aplicare. „În acest caz, niciun acord nu este posibil”, a afirmat reprezentantul Kremlinului.

Curtea Internaţională de Justiţie a ordonat miercuri Rusiei să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina. Potrivit CIJ, Rusia trebuie să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară.

Într-o postare pe Twitter, miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia CIJ.

CIJ s-a exprimat în cadrul unei proceduri de urgenţă iniţiate de Kiev la câteva zile după începerea invaziei ruse.

Ucraina cerea Curţii de la Haga să ordone Moscovei încetarea imediată a invaziei, în aşteptarea unui verdict pe fondul conflictului dintre cele două state, verdict până la a cărui pronunţare ar putea trece ani.

Conform cererii Kievului, CIJ – creată în 1946 cu misiunea de a soluţia disputele dintre state – a decis să pronunţe măsuri de urgenţă, zise conservatoare, pentru a ordona Rusiei să suspende imediat operaţiunile militare, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.