Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava a precizt că rata șomajului la începutul lunii martie este de 6,75%.

Mirela Adomnicăi, directorul executiv al AJOFM a subliniat faptul că la finele lunii februarie, indicatorul privind şomajul sucevean a fost regresivi cu 0,05%, iar comparativ cu data de referinţă similară din 2014, acesta a scăzut cu 0,14%.

„Semnalul este unul favorabil, mai ales că, de obicei, în intervalul în cauză, pe fondul condiţiilor neprielnice pentru unele domenii de activitate, rata şomajului îşi păstra nivelul. Dezgheţarea ofertei de locuri de muncă ne îndreptăţeşte să prepunem că, în această perioadă, diminuarea ratei şomajului ar putea fi mai evidentă decât în anii precedenţi”, a declarat Adomnicăi.

La finele lunii februarie, în evidenţa instituţiei judeţene erau 16.872 de şomeri, 11.441 dintre ei, adică circa 60%, neavând parte de indemnizaţia de şomaj. Ponderea şomerilor cu nivel de instruire primar sau gimnazial este de 79% din total, cea a şomerilor cu liceu, de 16%, iar diferenţa revine celor cu studii superioare.

Cea mai afectată de lipsa locurilor de muncă este categoria persoanelor cu vârsta între 40 şi 49 de ani, respectiv 27% din totalul şomerilor. La sfârşitul anului 2014, rata şomajului la nivelul judeţului Suceava era de 6,58%, în creştere cu 0,15%, comparativ cu finele anului 2013. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.