Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a anunțat că în urma demersurilor repetate pe care le-a făcut, s-a aprobat perfectarea unui schimb de imobile, care va permite să fie înființat Muzeul de Artă al Bucovinei.

„Încă de la începutul anului, prin Hotărâre a Consiliului Județean Suceava, se trecea în domeniul public al statului o parte a imobilului de pe Str. Alexandru cel Bun – unde funcționează Centrul Militar – cu destinația de sediu al Serviciului Județean Suceava al Arhivelor Naționale.Imobilul primit la schimb în care vom amenaja Muzeul de Artă al Bucovinei, cu o suprafață utilă de peste 600 de metri pătrați, este situat în clădirea în care funcționează Muzeul de Istorie”, a declarat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

În momentul de față există deja peste 4.000 de obiecte de patrimoniu de artă care nu sunt expuse, respectiv picturi, gravuri și sculpturi etc.

Pentru obținerea fondurilor necesare reabilitării clădirii în vederea înființării unui muzeu de artă a fost pregătit un proiect transfrontalier, împreună cu Regiunea Cernăuți, din Ucraina, în valoare de 1 milion de Euro.

„Este un proiect comun pe promovarea și conservarea patrimoniului cultural și istoric, în care lider de proiect este Muzeul Bucovinei, iar partener Muzeul de Artă din Cernăuți.
Proiectul are ca obiective, printre altele reabilitarea, conservarea și valorificarea monumentelor de arhitectură/muzee de artă, care reprezintă repere importante pentru istoria Sucevei și a Bucovinei, promovarea muzeelor în circuitul turistic național, transfrontalier și european, creșterea numărului de turiști prin optimizarea spațiilor de expunere ale patrimoniului de artă și realizarea unui cadru optim al protecției, conservării şi valorificării colecțiilor existente”, a mai spus Flutur.

Prin înființarea unui Muzeu de Arta la Suceava va fi asigurat și spațiul de expunere, depozitare și de carantină al colecțiilor de artă – grafică, pictură, sculptură, salvarea monumentelor de arhitectură, în care vor fi valorificate colecțiile de artă. Vor fi reorganizate, reamenajate și modernizate spațiile de expunere permanente și temporare – sisteme și mobilier de expunere, sisteme interactive de prezentare a colecțiilor de artă.

Muzeul de Artă va completa oferta culturală şi turistică a Bucovinei, devenind astfel un nou punct de atracție în Suceava, întregind paleta muzeelor din Bucovina.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.