În ședința ordinară a Consiliului Local Suceava, proiectul inițiat de primarul Ion Lungu prin care se cere majorarea taxelor și a impozitelor a trecut cu 12 voturi pentru și 10 împotrivă.
Cei care se fac vinovați de această decizie sunt consilierii locali PNL, dar și cei PMP. Singurii care au votat împotriva acestui proiect au fost consilierii locali PSD și ALDE.

Primarul a susținut necesitatea majorării dărilor și a spus că pentru o garsonieră impozitul va crește cu 16 lei, pentru un apartament cu două camere cu 28 de lei, pentru unul cu trei camere cu 41 de lei, iar pentru unul cu patru camere cu 47 de lei. El a amintit că este nevoie de majorarea dărilor pentru a compensa o parte din pierderile pe care municipalitatea le va suferi după ce Guvernul PSD-ALDE a decis diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10% începând cu 1 ianuarie 2018. Potrivit calculelor, Suceava va pierde anual între 5 și 7 milioane de euro ca urmare a deciziei Guvernului condus de Mihai Tudose.

Liderul consilierilor PSD, Vasile Mocanu, a precizat că primăria are un grad de colectare foarte scăzut, circa  60 la sută din taxe și impozite ajungând în visteria municipalității.

„Este evident că această pripă nejustificată nu are nimic de-a face cu un calcul economic. În consecință, lăsăm pe cei care conduc Primăria, PNL și PMP, să le facă acest cadou bucovinenilor de ziua lor. La mulți ani, bucovineni! Primiți cadou de la PMP și PNL mărirea taxelor”, a conchis consilierul local Vasile Mocanu.

Reamintim faptul că, organizația județeană a PMP a transmis în cursul săptămânii trecute un comunicat de presă prin care susținea sus și tare că cei doi consilieri locali PMP din Consiliul Local Suceava se vor opune acestui proiect de hotărâre.

S-a votat: sucevenii vor plăti mai mult pentru taxe și impozite

S-a votat: sucevenii vor plăti mai mult pentru taxe și impozite

Corneliu Popovici, prim-vicepreşedintele PMP Suceava, a declarat că opinia organizației județene nu s-a schimbat între timp și este surprins de atitudinea celor doi consilieri locali care au votat împotriva voinței partidului din care fac parte.

„Am luat în unaimitate, în cadrul Biroului Județean, decizia de a vota împotriva proiectului de majorare a taxelor întrucât sucevenii nu trebuie să sufere din cauza hotărârilor luate de Guvernul PSD-ALDE”, a declarat Corneliu Popovici.

Popovici a arătat că, într-o ședință viitoare, PMP Suceava va discuta și analiza motivele pentru care cei doi consilieri locali au încălcat decizia internă.

Redăm în continuare o parte din comunicatul transmis săptămâna trecuta de PMP Suceava.
„Consilierii PMP Suceava vor vota împotriva oricărei forme de majorare a impozitelor şi taxelor locale, fie că vorbim despre 0,5 % sau despre 1150%. Aceasta este o decizie pe care membrii PMP nu o consideră acceptabilă, mai ales în condiţiile în care cei care urmează să suporte majorările vor fi cetăţenii. (…) Consiliul executiv Judeţean, întrunit în data de 23 noiembrie 2017, a hotărât să ceară aleşilor locali ai partidului să adopte poziţii ferme de respingere a proiectelor de hotărâri care prevăd majorări de taxe şi impozite locale.”