Consilierii locali suceveni au decis cu 15 voturi pentru și o abținere majorarea taxelor și impozitelor, începând cu data 1 ianuarie 2016. Primarul Ion Lungu s-a conformat în fața consilierilor locali, care au cerut o serie de lămuriri privind normele de impozitare din 2016, conform noilor prevederi ale Codului Fiscal.

prevederi ale Codului Fiscal.
„Așa cum consilierii au solicitat, am făcut simulări pe nivelurile minime prevăzute la taxe şi impozite locale și tot în cursul zilei de ieri am avut întâlniri cu toți reprezentanții de la toate partidele politice. Pe simularea cerută de consilieri este un minus, o diferenţă cam mare – 19,9 milioane de lei, adică ar trebui să încasăm cu aproape 200 de miliarde de lei vechi mai puţin decât impozitele prognozate din 2015”, a declarat primarul Ion Lungu.
O modificare a proiectului iniţial, care va avea efect asupra impozitelor sucevenilor care deţin garaje sau alte tipuri de clădiri nerezidenţiale, este reducerea cotei de impozitare de la 1,3%, cât era în proiectul iniţial, la 0,2%.
„Îmi mențin părerea că proiectul pe care l-am făcut, și am făcut acea corectură care a fost solicitată și data trecută la persoane fizice nerezidențiale 0,2 % în loc de 1,3%, în ideea că acolo sunt cuprinse și garajele și ieșeau niste anomali de genul că un om trebuia să plătească 500 de lei pentru un garaj și 100 de la apartament. La impozitele și taxele de bază, la apartamente, taxele sunt la fel ca în anul 2015, chiar mai mici. Pentru anul 2016 în proporție de 90% taxle și impozitele vor fi ca în anul 2015 fiindcă am urmărit ca în valori absolute, acestea să rămână la acelaşi nivel”, a afirmat edilul Lungu.
Pentru a fi aplicate noile cote de impozitare din 2016, Consiliul Local avea termen de finalizare a proiectului de buget data de 7 noiembrie.
„Una peste alta, impozitele propuse sunt pertinente, sunt la nivelul anului 2015. În 2015 am forțat bugetul, am făcut un buget mai mare cu 40 % față de 2014. Noi am încasat la data de 30 septembrie, cu peste 30 de milioane de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2014. Suntem într-o situație de semiblocaj, avem plăți restante de 10 milioane de lei și dacă nu vom păstra taxele și impozitele la nivelul anului acesta, acest lucru se va perpetua în bugetul anului 2016. Mergând pe ideea să le majorăm, nu sunt de acord, deoarece populația nu are o putere de plată, nu e în stare să plătească taxele și impozitele locale. Le-am aprobat nu să le majorăm”, a mai spus Lungu.
La rândul său viceprimarul PNL, Ovidiu Doroftei, a atras atenția că pe lângă colectarea care este importantă, trebuie avut în vedere și cheltuirea banilor publici.
„Am cerut să ne întâlnim în ședințe informale și am și făcut-o mierucuri, am solicitat la fel de bine să avem și situații suplimentare, ele fac referire în primul rând la denumirea sursei de finanțare, la o comparație foarte clară între venituri și cheltuieli. Avem probleme cât casa, deoarece sunt cheltuieli. Fie că vrem, fie că nu vrem trebuie să le asumăm și să le ducem mai departe. Sunt cheltuieli cu titlu executoriu, de aceea trebuie să fim foarte atenți ce fel de taxe votăm, dar și mai important pe ce fel de cheltuieli ne propunem să angajăm în continuare”, a arătat Ovidiu Doroftei.
Lungu a mai spus că Noul Cod fiscal este în avantajul agenților economici, pentru că prin ordonanța 45 se vor acorda scutiri la majorările, întârzierile la plată, pentru cei care plătesc până la 31 martie 2016 toate plățile, într-o pondere de până la 73% din taxele și impozitele locale.
Aceste taxe şi impozite stau la baza fundamentării bugetului local pe 2016.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.