Tinerii care locuiesc în apartamentele ANL pot acum, în mod oficial, să cumpere apartamentele în care locuiesc, și nu doar cu bani jos, ci și în rate.

„S-au publicat în Monitorul Oficial normele metodologice de vânzare a locuințelor ANL prin rate. Criteriile pentru a putea cumpăra în rate, sunt în primă fază aceleași ca și în cazul celor care vor doar să le închirieze”, anunță primarul.

Aceste criterii sunt deja cunoscute, tinerii trebuie să nu fie proprietari de locuințe sau terenuri,  fie ele proprietate privată sau repartizate de la primărie, venitul mediu brut pe familie să nu depășească venitul mediu brut pe economie, contractul de închiriere să fie valabil, și fără debite restante la chirie.

„Modalitatea de achiziționare a apartamentului ANL  poate fi cu plata integrală cash, cu banii jos, de asemeni prin cont bancar sau în rate lunare egale, inclusiv dobânda aferentă care rămâne neschimabtă pe toată perioada – va fi dobânda BNR plus 2%. Modalitatea de achitare a ratelor lunare egale poate fi făcută în mai mulți ani: în 15 ani pentru cei care au un venit cu 80% mai mare decât venitul mediu brut pe economie, maximum 20 de ani pentru cei care au un venit cu mai puțin de 50% mai mare decât venitul de referință și maximum 25 de ani pentru cei care au un venit și mai mic”, detaliază Lungu.

Tot el a mai menționat că „pentru punerea în aplicare a aceste legi este nevoie să achiziționăm un soft, un program, lucru pe care l-am demarat prin Serviciul de Achiziții Publice și urmează ca în luna mai să intrăm cu aprobarea acestor norme, în Consiliul Local, pentru ca tinerii să poată cumpăra apartamentele în care stau, în rate.”

Astfel, din luna mai, după ce Consiliul Local va da vot favorabil normelor de vânzare, tinerii care locuiesc în apartamentele municipalității, vor avea posibilitatea să le cumpere. Vor trebui să se prezinte la ghișeele primăriei, cu documentația necesară, și vor putea aplica pentru cumpărarea unui apartament, ceva mai ieftin decât pe piața liberă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.