Cu ajutorul aplicației „Inspectorul Pădurii” utilizatorii pot afla dacă un transport de lemn este ilegal sau nu, pentru a raporta cazul la 112.

Aplicația a fost lansată ieri, 19 iulie 2016, de Ministerul Mediului și poate fi descărcată de orice persoană, direct de pe smartphone-urile cu sistem de operare Android. Din luna septembrie, aplicația va fi disponibilă și pentru telefoanele cu sistem de operare IOS.

„«Inspectorul Pădurii» este o aplicație care poate fi descărcată de către oricine. Aplicația dă posibilitatea oricărui cetățean să se implice în mod activ în monitorizarea transportului de lemne. A fost până acum și va rămâne în continuare aplicația «Radarul Pădurilor» iar aplicația «Inspectorul Pădurilor» vine să completeze prima aplicație și să dea cetățenilor acces direct la baza de date în care sunt stocate datele”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer.

Utilizatorul care observă un vehicul ce transportă masă lemnoasă poate accesa aplicația, iar un prim pas este introducerea numărului mașinii respective. Aplicația verifică imediat acest număr în sistemul SUMAL și răspunde automat cu unul dintre cele două răspunsuri standard, respectiv: varianta I — Acest transport are cod valid (transport legal) și varianta II — Acest transport nu are cod valid (transport posibil ilegal).

„Dacă codul este valid, aplicația va afișa data validării, numărul vehiculului, tipul de lemn pe care îl transportă și volumul total de lemn pe care îl transportă”, a explicat ministrul Mediului. Astfel, în situația în care transportul verificat deține un cod validat, utilizatorul va primi mai multe informații despre transport.

În cazul în care transportul nu are cod valid, pasul următor va fi apelarea numărului de urgență 112 pentru a reclama respectivul transport și pentru intervenția rapidă a instituțiilor de control.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.