Fumătorii nu mai pot fuma, de astăzi, în locuri publice care nu sunt amenajate corespunzător. Practic, orice spațiu care este delimitat de cel puțin un perete, va fi un spațiu în care nu se va mai putea fuma.

Evident că principalii nemulțumiți sunt patronii de restaurante și terase, care au terasele amenajate încă din anii trecuți și care au mai mult de un perete. „Nu ne convine, pentru că trebuie să mai cheltuiesc niște bani ca să nu îmi pierd clienții. Majoritatea oamenilor care intră în barul sau restaurantul nostru fumează și dacă nu reamenajăm terasa o să-i pierdem. Terasa încă nu o putem deschide pentru că e frig afară, așa că zilele acestea o să vedem câți fumători se pot abține de la fumat. Cel mai probabil vor prefera să nu mai vină deloc la noi”, afirmă patronul unui restaurant din cartierul Burdujeni.

La fel de nemulțumiți  sunt și fumătorii care circulă cu mijloacele de transport în comun, sau care participă la evenimente în aer liber. Aceștia trebuie să știe că de astăzi fumatul nu mai este permis în stații prevăzute cu doi pereți și nici pe stadioane. Fumatul este de astăzi interzis și în apropierea locurilor de joacă, în curtea spitalelor, în taxiuri sau pe plajă la mare, dacă în apropiere este un loc de joacă pentru cei mici.

Există însă și locuri în care fumatul va fi permis, printre acestea numărându-se și terasele restaurantelor unde se amenajează locuri de fumat, în mașinile personale, în parcuri și la evenimentele din aer liber. Dacă fumați pe balconul casei este în regulă atâta timp cât acesta nu este înregistrat ca și punct de lucru pentru un agent comercial, caz în care fumatul este interzis.

Persoanele fizice care vor fi prinse fumând în locuri interzise riscă amenzi de la 100 la 500 de lei, în timp ce patronii și șefii de instituții care nu respectă regulamentul nou instaurat riscă amenzi de 15.000 sau chiar suspendarea activității. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, cu excepţia prevederilor art. 10 lit. a), b) şi c), unde constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către reprezentanţi ai poliţiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne (ofițerii și agenții poliției, poliței de frontieră, personalul din cadrul IGSU și ISU și ofițerii și subofițerii  Jandarmeriei Române).

Deși încă mai sunt câteva amendamente la această lege, ea intră de astăzi în vigoare și, până la alte hotărâri, fumatul este interzis în toate locurile publice, inclusiv în instituțiile publice. Rămâne de văzut care va fi finalul acestei povești, de groază, pentru fumători.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.