Școlile din județul Suceava încă sunt codașe în ceea ce privește autorizarea sanitară de funcționare. Anunțul a fost făcut de către directorul economic al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Firuța Bosancu, în cadrul Ședinței Colegiului Prefectural de miercuri, 26 iunie. Potrivit acesteia, din cele peste 700 de unități școlare din județ, doar 286 au autorizație de la DSP, restul neîndeplinind condițiile necesare procesului de autorizare.

„Legislația privind autorizațiile unităților școlare este destul de strictă. Școlile trebuie să se adreseze instituției noastre cu o documentație destul de stufoasă. Cea mai importantă în obținerea autorizației este o probă de apă care trebuie să fie conformă normelor de sănătate”, a declarat directorul economic al DSP Suceava, Firuța Bosancu.

Un exemplu concret este cel al unității școlare din Hănțești care, din cauză că apa potabilă nu este conformă, nu a putut primi autorizație. În acest sens, unitatea administrativ teritorială Hănțești este cea care poate rezolva problema, respectând procesele tehnice.

„La ultima solicitare făcută de Școala din Hănțești, proba de apă nu a fost conformă și degeaba au îndeplinit celelalte condiții dacă cea privind calitatea apei nu a fost îndeplinită. Instituția noastră este deschisă tuturor solicitanților. Noi venim cu consultanță de specialitate pe care ei o pot solicita înainte de a începe proiectul și așteptăm să fim consultați”, a adăugat Firuța Bosancu.

Potrivit directorului economic al DSP Suceava, Firuța Bosancu, soluția privind calitatea apei nu depinde de instituția pe care o reprezintă, ci de administrațiile locale și de unitățile școlare.

Prefectul județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, a precizat că va convoca o întâlnire cu primarii  localităților și cu directorii unităților de învățământ care nu sunt autorizate.

Școlile șchiopătează și la autorizațiile ISU

 

În ceea ce privește autorizațiile pentru siguranța la incendiu și la acest capitol, școlile din județ șchiopătează. Colonelul Costică Ghiață, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava, a precizat că această autorizare emisă de către instituția pe care o conduce se dă pe clădire și nu pe unitate școlară, iar din punct de vedere al procedurii, documentele sunt aceleași ca la oricare altă instituție sau operator economic.

„În momentul de față, la nivelul județului Suceava, fac obiectul autorizării pe linie de securitate la incendiu un număr de 357 de clădiri din cadrul unităților școlare. Dintre acestea au obținut autorizație doar 79, urmând ca pentru 278 de construcții să se solicite autorizație în perioada imediat următoare”, a explicat șeful ISU Suceava, colonelul Costică Ghiață.

Trebuie precizat că nu fac obiectul autorizării un număr de 507 clădiri la care nu s-a intervenit în ceea ce privește realizarea lucrărilor de construcții, modernizare sau altele care să necesite autorizație.

Șeful ISU Suceava, colonelul Costică Ghiață a precizat că în 2018 au fost emise un număr de 36 de autorizații de securitate la incendiu, comparativ cu anul curent când s-au emis 15 astfel de documente. Acesta a subliniat că până la finele lui 2019 unitățile școlare a căror clădiri nu sunt autorizate pot obține aceste autorizații.

„Procesul în sine de obținere a autorizațiilor este unul destul de lent”, a spus col. Costică Ghiață, care a adăugat că au fost purtate în acest sens discuții cu primarii localităților în care se găsesc aceste unități școlare.

Motivele pentru care, de multe ori, aceste autorizații nu au fost emise este lipsa documntelor. Adică, sunt unele școli care îndeplinesc toate condițiile, însă nu au toate documentele necesare autorizării pentru că le-au rătăcit.

„Practic, pe circuitul realizării construcției s-au pierdut anumite documente, adică au rămas fie la constructor, fie la proiectant sau la dirigintele de șanitier. Primarul spune că e la școală, școala spune că e la primărie și tot așa”, a explicat col. Costică Ghiață.

Prefectul Mirela Elena Adomnicăi a precizat că în timpul vacanței de vară a elevilor, mai precis în luna iulie, o comisie mixtă formată din reprezentanți ai Prefecturii, DSP și ai ISU Suceava va verifica unitățile școlare și va oferi consultanță în vederea autorizării DSP și ISU.

 

 

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.