Salariile din Educație vor fi înghețate în anul 2022, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat miercuri noaptea de Ministerul de Finanțe. Documentul prevede prorogările, sau amânările pe care Guvernul le va face înainte de adoptarea bugetului, pentru a evita cheltuieli cu impact bugetar mare.

Inițial, surse guvernamentale au declarat că se discută exceptarea creșterii salariilor profesorilor de la prorograre, lucru care ar fi echivalat cu acordarea salariilor mărite.

Salariile cadrelor didactice de predare ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar acum și de Guvernul Ciucă, dacă proiectul va fi adoptat în această formă.

Proiectul prevede că „prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) și (4^1) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2022, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/ indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2021 în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”.

Prin același proiect, Educația nu va primi 6% din PIB nici în 2022, al 11-lea an în care prevederea legală este amânată.

În prezent, articolul 38, alin. (4^1), lit.c) din Legea 153.2017 prevede că „personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ beneficiază începând cu 1 septembrie 2021 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022”.

Reamintim că la negocierile pentru formarea noului Guvern PSD-PNL-UDMR, PSD a cerut creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2022.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.