În urma incidentului din data de 1 decembrie 2017, unde o avalanşă a surprins trei persoane, Salvamont Suceava a ținut să facă anumite precizări în speranţa că alpiniştii și schiorii care practică activităţi hibernale vor avea ceva de învăţat din această tragedie.

„În jurul orei 14:00, trei persoane au fost surprinse de o avalanşă de mari dimensiuni pe culoarul Estic al vârfului Pietrosu din Munţii Călimani. Cauza principală pentru declanşarea avalanşei a fost factorul uman prin supraîncărcarea suprafeţei pe care se deplasau cei trei (în urcare) în condiţiile în care stratul proaspăt de zăpadă depăşea 30 cm şi era depus peste stratul vechi fără coeziune cu acesta”, au transmis reprezentanții Salvamont Suceava.

Potrivit acestora, greșelile celor trei persoane au fost decizia de a pleca în munte pe vreme nefavorabilă (ceaţă, vânt); lipsa echipamentului obligatoriu pe timp de iarnă (kit-ul de avalanşă); alegerea unei rute periculoase date fiind condiţiile nivo şi meteo; deplasarea printr-o zonă cu risc de avalanşa fără păstrarea distanţei de siguranţă dar și subestimarea pericolului, fiind o zonă cunoscută.

„Acestea sunt greşeli clasice pe care le fac majoritatea persoanelor surprinse de avalanşă.
Ce a rezultat: o avalanşă de mari dimensiuni cu depozit pe o suprafaţă de aproximativ 400m lungime, lăţime ce variază de la 7m în aval şi până la 25-30 m în amonte cu o grosime de la minim 2m şi care depăşeşte în multe locuri 6m. Trei victime, un supravieţuitor, o persoană decedată şi una dispărută. Ne pare rău pentru tragedia produsă. Ne-am fi dorit să studiem doar în statistici despre aceste întâmplări nefericite”, au declarat reprezentanții Salvamont Suceava.

Totodată, cei care practică schi de tură, schi offpiste şi freeride, dar şi cei care fac deplasări pe munte pe timp de iarnă la picior, sunt rugaţi să încerce să meargă la diferite workshop-uri despre avalanşe, studiul zăpezii şi citirea terenului în vederea deplasării în zone cu risc. Este bine de învăţat de la persoane avizate, cu experienţă în freeride şi care au urmat la rândul lor cursuri de perfecţionare recente.
Salvamont Suceava a anunțat și că vor continua căutările persoanei dispărute, conform procedurilor în vigoare de îndată ce vremea va permite şi vor fi făcute de profesionişti dotaţi cu kit de avalanşă. Producerea unei noi avalanşe în zona este iminentă.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.