Sâmbătă, 15 septembrie, s-au încheiat cursurile Şcolii Naţionale Salvamont, etapa naţională de vară de formare, pregătire profesională şi evaluare și evaluare a salvatorilor montani din România.
Salvamontiștii dorneni le urează bun venit în marea familie Salvamont România lui Niculiță Mihaela, Bălău Andrei și Lazariuc Ionel.

Etapa naţionala de vară de formare, pregătire profesională şi evaluare și evaluare a salvatorilor montani din România a început în data de 1 septembrie și s-a derulat în Centrul Naţional de pregătire Salvamont din staţiunea Padina, din munţii Bucegi. Acţiunea a fost organizată de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, Autoritate Competentă în formarea profesională şi singura instituţie abilitată legal pentru pregătirea, atestarea şi re-atestarea salvatorilor montani în România.


Formarea pe partea medicală a fost asigurată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Centrul de pregătire SMURD, lectori fiind: Dr. Csillag Bogdan- medic primar anestezie şi terapie intensivă UPU SIBIU, salvator montan S.P.J. Salvamont Sibiu, Căldăraru Cristian – Instructor Formator Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti şi Măndica Ion – Instructor formator in cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu.
Conducerea scolii a fost asigurata de către Lolu Ciprian , salvator montan în cadrul formației Salvamont Zărnești iar, instructori, monitori , evaluatori sau lectori sunt: Scorobete Sorin, Clim Virgil, Jinga Nicușor, Ilea Neluțu, Barna Doru, Alex Costin, Mircea Baciu , Kieltsch Lucian şi Sorin Gane.

După parcurgerea şi absolvirea tuturor etapelor de pregătire și verificare, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, certificare pe care este obligat să o reconfirme prin susţinerea unui examen de reatestare la fiecare trei ani.

Şcoala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate a nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri şi cercetări în domeniu şi la recomandările celor doua mari foruri internaţionale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internaţional de salvare Alpină şi FIPS – Federaţia Internaţională a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi, în care Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România este membră, contribuţia noastră în acest domeniu fiind recunoscută şi apreciat, România fiind ţara care a reglementat prima aceasta profesie la nivel european.


Pe lângă corpul de instructori, monitori , evaluatori ai Salvamont România la buna desfăşurare a acestor sesiuni de formare profesională îşi aduc contribuţia Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă , Centrul de pregătire SMURD, care au asigurat pregătirea medicală şi Inspectoratul General pentru Aviaţie, pentru cursurile de salvare cu elicopterul.


Anual, reuşesc să parcurgă şi să promoveze formele de pregătire profesională cca 60 de noi salvatori montani, în acest moment în ţara noastră activând un număr de peste 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care circa 300 fiind salvatori montani angajaţi.

În anul 2017 salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 5.238 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate un număr de 6.541 de persoane.
Dintre aceste acţiuni un număr de 2.825 de intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă, majoritatea pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, restul de 2.413 acţiuni înregistrându-se în sezonul de vară. Dintre acestea, 2.012 cazuri au fost predate, pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, 27 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV , iar 44 de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală.
În prima jumătate a acestui an salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 3.778 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, în creştere cu 19,6 % faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acţiuni în care au fost salvate un număr de 4.326 de persoane.
Dintre aceste acţiuni un număr de 2.562 de intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă, majoritatea pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, restul de 1.216 acţiuni înregistrându-se în sezonul de vară. Dintre acestea, 1.281 de cazuri au fost predate, pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, 11 cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 15 cazuri au fost predate serviciului de medicină legală.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.