În data de 23 ianuarie 2019, salvamontiștii dorneni au demarat o nouă acțiune de înlăturare a arborilor căzuți pe traseul ce face legătura între satul Rusca și Cabana Giumalău.

Potrivit lui Petru Ariciuc, șefului Vatra Dornei, acest traseu este unul din cele mai populare și utilizate pentru a se ajunge la cabana Giumalău sau la vârful Giumalău, în condiții optime de siguranță și confort.

„Traseul are ca punct de plecare satul Rusca din comuna Dorna Arini și urmărește drumul forestier de-a lungul pârâului Rusca. Acest traseu se parcurge săptămânal de către patrulele salvamont, pentru a fi menținut deschis iar poteca să poată fi urmărită ușor de turiști.În această iarnă, la cote de peste 900 de m, brazii sunt încărcați cu o mantie foarte groasă de zăpadă. Problemele apar odată cu intensificarea vântului. În ultimele 2 săptămâni, salvamontiștii au mai procedat la înlăturarea arborilor căzuți pe acest traseu”, a transmis Petru Ariciuc.

În ultimul weekend, un grup de turiști din Tg Mureș au întâmpinat probleme serioase la înaintare din cauza unor noi arbori căzuți.
Ultima acțiune a presupus o muncă susținută pe durata a aproape 5 ore și înlăturarea a peste 40 de arbori.
Salvamont Vatra Dornei atenționează pe această cale turiștii, că traseele din Țara Dornelor, potecile și drumurile forestiere pot fi afectate de arbori doborâți de vânt. Pentru evitarea unor situații neplăcute, salvamontiștii vă recomandă:
– Informați-vă din timp de la serviciile Salvamont asupra stării traseului pe care doriți sa-l parcurgeți.
– Înaintarea pe drum sau potecă să nu se facă în grup compact, ci cu distanțe de minim 4-5 metri între membrii grupului
– Alegeți locurile de odihnă sau popas în zone largi, cu arbori care nu prezintă pericol de rupere sau prăbușire.
– Evitați intrarea în zone cu arbori încărcați cu zăpadă în exces atunci când vântul bate cu putere.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.