Campania se va desfășura în intervalul orar 10.00 – 20.00, perioadă în care voluntarii organizației vor susține ateliere de facepainting, desene și felicitări pentru sărbătoarea de Paște și realizare de covorașe, un simbol al contribuției copiilor la dotarea casei ce va fi construită cu sprijinul comunității sucevene.
Proiectul C.A.S.A. s-a născut ca o continuare firească a intervenției organizației în comunitățile cu risc, pentru prevenirea traficului de persoane, prin proiectul Programul Regional de Răspuns la Problematica Traficului de Copii. În cadrul acestui proiect, familia Pascariu a avut calitatea de beneficiar, deoarece a fost identificată ca o familie cu risc, datorită nivelului de subzistență în care trăiește și a marginalizării și excluderii sociale. Una dintre cauzele marginalizării și excluderii sociale este determinată de condițiile de locuit ale familiei.
În prezent, locuința în care trăiește familia Pascariu are o suprafață ce nu depășește 30 mp și este alcătuită din două camere, un hol de intrare și o bucătărie. Locuința este făcută din chirpici și calaburi și nu asigură nici măcar condițiile minime de locuit, reprezentând un pericol real pentru familie, datorită riscului de a se dărâma.
Cu toate acestea, Marcela Pascariu, mama celor patru copii, face tot ceea ce este posibil pentru ca aceștia să meargă la școală și să nu simtă diferența dintre ei și ceilalți copii, le asigură rechizite, îmbrăcăminte decentă și curată.
Obiectivul proiectului C.A.S.A. este de a asigura familiei Pascariu un spațiu de locuit sigur, care să ofere condiții minime de învățare pentru copii. Ne-am prospus ca, prin muncă voluntară, să construim 2 camere (una pentru băieți), o bucătărie și o baie. Pentru atingerea acestui obiectiv, avem nevoie de resurse materiale (materiale de construcții) și financiare, care vor fi utilizate pentru construcție.
În anul 2012, în urma campaniei de strângere de fonduri, am reușit să colectăm suma de 2.900 de lei și materiale de construcții (OSB) donate de EGGER, Rădăuți. O parte din bani și materiale au fost utilizate pentru izolarea locuinței, astfel încât cei patru copii, împreună cu mama lor, să poată să depășească perioada de iarnă în condiții mai bune.
Voluntarii de la ISU Suceava au izolat pereții, acoperișul și tavanul cu vată minerală, OSB și pânză impermeabilă, iar voluntarii de la Salvați Copiii au făcut ca totul să fie mai vesel, pictând pereții interiori și barele de lemn ce fixează pânza impermeabilă.
Aceasta a fost o soluție de compromis care nu a înlăturat motivele intervenției noastre, eliminarea riscului de accidente și a marginalizării și excluderii sociale.
În prezent, dispunem de suma de 5.850 de lei – diferența rămasă din 2012, donații de la evenimentul „Alexandria Acustic” organizat de La Fierărie – Talcioc Cultural, Librăriile Alexandria și Culturești.ro, precum și o sponsorizare de la o societate comercială – Specialist Consulting București.
Au fost primite donații în materiale de construcții – OSB de la EGGER Rădăuți, uși de interior și exterior și se va asigura betonul necesar pentru fundație.
Pentru a putea construi locuința, estimăm că este necesară suma de 44.000 (aproximativ 10.000 euro).
Salvați Copiii filiala Suceava va organiza și alte evenimente ce vor avea drept scop colectarea sumei necesare realizării construcției, astfel încât în luna septembrie, familia Pascariu să se mute în casa nouă.
Dacă doriți să vă alăturați și să sprijiniți proiectul (cu bani sau materiale de construcții), persoanele de contact sunt Mircea Petriuc – coordonator proiect, Lena Ailincă – asistent social, tel. 0230 525 559, email suceava@salvațicopiii.ro.
Donații se pot face și în contul IBAN RO64RNCB0234023048700001 deschis la BCR Suceava, cu mențiunea „pentru proiectul C.A.S.A.”.
Lasa un raspuns