Salvati Copiii Romania cu sprijinul unei fundatii umanitare ofera o sansa la protectie si educatie copiilor afectati de migratia economica a parintilor. Conform statisticilor oficiale, peste 82.000 de copii din Romania au parintii plecati la munca in strainatate.

Mai mult, patru din zece dintre acestia sunt complet lipsiti de grija parinteasca, avand ambii parinti plecati peste hotare sau provenind din familii in care parintele unic sustinator este plecat. O serie de studii realizate de-a lungul ultimilor ani au aratat ca datele oficiale prezinta doar o parte din dimensiunea fenomenului.
Lipsiti de afectiunea si indrumarea parintilor, copiii ramasi acasa in urma plecarii acestora la munca in strainatate se confrunta cu dificultati de ordin emotional, social si educational. Prin intermediul proiectului Protectie si educatie pentru copiii afectati de migratia pentru munca in strainatate, prin centre de zi, cu finantare de la fundatia umanitara, Salvati Copiii va oferi suport psihologic, social si educational pentru cel putin 1.280 de copii aflati in aceasta situatie. 16 programe locale, din municipiul Bucuresti si 13 judete din tara – Arges, Brasov, Caras-Severin, Constanta, Dambovita, Dolj, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Suceava, Vaslui, Timis – vor fi dezvoltate.
“Este dificil pentru un copil ai carui parinti sunt plecati la munca in strainatate sa aiba acelasi comportament ca inainte de plecarea acestora. Lipsa lor il va face sa se simta frustrat si sa dezvolte diverse probleme de ordin emotional, educational si social. Avand ca preocupare constanta protectia copiilor lipsiti de suport parental in urma plecarii parintilor la munca in strainatate, prin proiectul lansat marti, derulat cu sprijnul financiar al unei fundatii umanitare, vom dezvolta serviciile de suport si consiliere pentru acestia, precum si o importanta componenta de informare si consiliere pentru parinti si specialisti, privind nevoile copiilor aflati in aceasta situatie si obligatiile ce revin parintilor la plecarea din tara.” – a precizat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.
640 de copii cu unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate si persoanele in grija carora au ramas/ parintii acestora beneficiaza deja de servicii de consiliere si suport in cadrul acestui proiect, in vederea depasirii perioadei de criza pe care o traverseaza. Conform analizei realizata la inceputul lunii martie, peste 58% dintre acesti copii au varsta cuprinsa intre 6 si 10 ani, 17% dintre acestia au ambii parinti plecati la munca in strainatate, 29% au mama plecata, iar in cazul a 48% dintre ei, parintii sunt plecati de peste 4 ani.

Proiectul Protectie si educatie pentru copiii afectati de migratia pentru munca in strainatate, prin centre de zi urmareste reducerea impactului negativ al migratiei economice a parintilor asupra copiilor ramasi acasa prin:
Oferirea de servicii pentru 1.280 de copii si 720 de parinti/ persoane in grija carora au ramas copiii, in 16 centre de zi;
Crearea unei linii telefonice Help-Line pentru a oferi consiliere copiilor si persoanelor in grija carora au ramas acestia si pentru a-i indruma catre diverse servicii;
Oferirea de suport pentru aplicarea legislatiei, identificarea, indrumarea si oferirea de servicii pentru copii, prin intermediul unui grup national si a unor grupuri locale de lucru;
Cresterea nivelului de constientizare asupra liniei telefonice Help-Line, migratiei ilegale si obligatiilor legale ale parintilor in ceea ce priveste migratia pentru munca, prin intermediul unei platforme online, a unor campanii si evenimente locale si naționale.
Proiectul se desfasoara in perioada 1 ianuarie 2015 – 30 septembrie 2017. Valoarea finantarii oferite de fundatia umanitara este de 1.333.333 Euro, iar valoarea totala a proiectului, fara TVA, este de 1.358.983 euro. Parteneri in acest proiect sunt Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Inspectorate Scolare Judetene si Scoli Generale din Bucuresti si judetele vizate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.