Prezența la Suceava a unui nou lector de franceză reprezintă un deziderat la nivelul comunității academice francofone și francofile, cu atât mai mult cu cât, începând cu 1998, timp de șapte ani, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a beneficiat, în cadrul Lectoratului francez, de prezența unei persoane native de limbă franceză.
Benoït Gustot, fost profesor la Liceul Saint-Michel din Bruxelles, deținătorul a trei licențe în limbi și literaturi romane, lingvistică și inginerie lingvistică, pasionat de cultura francofilofonă și specializat în predarea limbii franceze la toate nivelele, a câștigat o competiție națională alegând Universitatea din Suceava pentru o perioadă de 6 luni, cu dorința de la prelungi stagiul pe întreg anul universitar. El este unul dintre cei 7 lectori de franceză din România, care dorește să se implice atât în predarea limbii franceze, cât și în desfășurarea unor largi activități culturale (teatru, film, scriere creativă).
„Am numit această zi o zi a reușitei, o zi a fericirii, o zi a victoriei, deoarece demersurile pe care le-am făcut pentru a ajunge aici, în această zi, durează de zece ani. Biroul Francez și ideea unui lector francez a fost inițial lansată împreună cu Primăria Suceava, Consiliul Județean Suceava și Universitatea «Ștefan cel Mare» Suceava. Ne-am străduit ani de zile pentru a ajunge la finalizarea acestui proiect”, a declarat profesorul universitar Sanda Maria Ardeleanu.
La manifestările prilejuite de instalarea lectorului Benoït Gustot au participat Liliana Lupușor, responsabil de proiecte la Agenția Universitară a Francofoniei și Eric Poppe, delegat la Delegația Wallonie-Bruxelles din București.
„Este un proiect pe care l-am început inițial cu Institutul Francez din România, pentru lectori cofinanțați, însă având în vedere că Agenția Universitară a Francofoniei este mult mai mare, noi am decis să îl dezvoltăm în paralel și să oferim posibilitatea universităților membre să beneficieze de lector de limbă franceză. Astfel, am ajuns să ne bucurăm de venirea lui Benoït Gustot la Suceava”, a declarat Liliana Lupușor.
Aceasta a mai declarat că Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este un membru fidel al Agenției Universitare a Francofoniei, având mai multe proiecte de colaborare.
„Știu că sunteți foarte activi și faceți multe activități culturale importante. Vă vom sprijini de fiecare dată și vom fi alături de voi”, a încheiat Liliana Lupușor.
Întâlnirile cu conducerea universității, cu studenții și profesorii de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, Departamentul de Limbi și Literaturi Străine, cu elevi și profesori din învățământul preuniversitar, la Biroul Francez, au declanșat o adevărată „avalansă” de propuneri și proiecte de colaborare cu cele două instituții francofone la București.
Lasa un raspuns