Luni, 7 mai 2018, sindicaliştii SANITAS care lucrează în unităţile sanitare sucevene vor participa la o grevă de avertisment între orele 09:00 şi 11:00.

Prin acest protest sindicaliștii solicită eliminarea din Legea 153/2017 a plafonului de 30 % pe ordonatorul principal de credite pentru cuantumul sporurilor acordate de unităţile sanitare, creşteri salariale pentru toţi salariaţii din sistemul de sănătate şi de asistenţă socială şi nu doar pentru medici şi asistenţi medicali și negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă pentru cele două ramuri, respectiv “Sănătate” şi “Asistenţă socială”.

„Actiunea de protest se desfăşoară conform calendarului stabilit de Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS din România în luna martie a.c. şi care a fost comunicat atât Guvernului cât şi unităţilor sanitare în care sunt organizate sindicate SANITAS. Conform acestui calendar, în cursul lunii aprilie 2018 au fost pichetate Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor iar la mitingul din Piaţa Victoriei din 26 aprilie au participat peste 10.000 de salariaţi din sistemul de sănătate şi asistenţă socială. La aceste acţiuni USJ SANITAS Suceava a deplasat 250 de membri de sindicat” a declarat preşedinte USJ SANITAS Suceava, Romică BALAN.

Preşedinte USJ SANITAS Suceava, Romică BALAN

Preşedinte USJ SANITAS Suceava, Romică BALAN

Balan a precizat că până în acest moment nici unul dintre factorii decidenţi de la nivel naţional nu a oferit vreo soluţie acceptabilă şi echitabilă pentru rezolvarea măcar parţială a revendicărilor salariaţilor din sănătate, de aceea Federaţia SANITAS a decis continuarea acţiunilor de protest, după greva de avertisment de luni urmând ca, pe 11 mai 2018, să se declanşeze o grevă generală în toate unităţile sanitare din ţară.

„În judeţul Suceava au fost strânse până în prezent în jur de 1450 de semnături de susţinere a protestelor, ceea ce reprezintă 75 % din numărul de membri Sanitas. Au semnat atât membri sindicatelor Sanitas cât şi nemembri de sindicat sau salariaţi din celelalte sindicate din sănătate. Între susţinătorii acţiunilor de protest se regăsesc toate categoriile profesionale, atât medici şi asistente cât şi personal auxiliar sanitar – infirmiere, brancardieri precum şi farmacişti, biologi, biochimişti, kinetoterapeuţi, personal TESA şi personal de întreţinere, acesta fiind un semnal clar că nemulţumirile sunt ale tuturor şi că există premisele ca greva generală din 11 mai 2018 să aducă un blocaj total al sistemului de sănătate”, a mai spus Balan.

Liderul sindicat a afirmat că pe toată durata protestului vor fi respectate prevederile legale referitoare la acţiunile de grevă şi că va fi asigurată o treime din activitatea obişnuită şi toate urgenţele medico-chirurgicale.

„Pacienţii internaţi vor beneficia de tratament şi îngrijire medicală completă şi nu vor avea de suferit sub nici o formă. Pacienţilor cu boli cronice, fără risc vital, le cerem scuze anticipat pentru că, fără a avea vreo vină, vor fi afectaţi de acţiunile noastre şi le solicităm să dovedească răbdare şi înţelegere faţă de colegii noştri care nu doresc decât să reclădească demnitatea lucrătorilor din sistemul sanitar public de stat”, a conchis preşedinte USJ SANITAS Suceava, Romică BALAN.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.