Evangheliile prezintă câteva evenimente notabile care au avut loc de fapt în ziua biblică a Lunii Mari. Unele dintre cele mai notabile și ușor de recunoscut evenimente au fost miracolul smochinului blestemat (Matei 21:18-22, Marcu 11:20-26), întrebarea pusă de către preoții Templului privind autoritatea lui Isus (Matei 21:23-27), răsturnarea meselor negustorilor din Templu (Marcu 11:15–19) și diverse parabole în funcție de care Evanghelie este citită.

 

Săptămâna grea de post

 

Este ultima săptămână grea de post, până la Învierea Domnului. Acum încep și deniile, iar credincioșii merg la biserică pentru a se ruga.

În Lunea Mare se face în biserică pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob și a smochinului neroditor. În Lunea Mare din Săptămâna Patimilor se citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos.

Acasă, femeile încep curățenia generală. Gospodinele scot afară toate lucrurile, le aerisesc. Toată casa trebuie să fie curată de Învierea Domnului.

De asemenea, se văruiește și se spală totul. Până miercuri, inclusiv, sunt permise muncile în câmp. După această zi bărbaţii trebăluiesc pe lângă casă, ajutându-şi nevestele la treburile gospodăreşti.

 

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.