An de an trecem prin săptămâna menită să ne reamintească patimile Mântuitorului, tot mai opaci și mai amnezici, preocupați de cumpărături și de prepararea festinului pascal. Sensurile sacrificării mielului se pierd, deoarece mielul se cumpără de la măcelărie și de ani buni sacrificiul ritualic a fost înlocuit de cel financiar.

Credința cere, celor care o au, ca în această săptămână să rememoreze patimile lui Iisus, pentru ca ele să nu mai fie necesare, pentru ca greșelile noastre să nu mai genereze jertfirea altui Miel. Cum însă numărul credincioșilor este în scădere, fiind ei înlocuiți de religioși așa cum oamenii dispar lăsând locul cetățenilor, săptămâna asta este doar un prilej de reduceri la supermarket și de venituri mai mari pentru samsarii din piețele agroalimentare.

Paștele a încetat să fie o sărbătoare spirituală nu datorită comuniștilor opresivi, ci datorită populației care a preferat să uite sensurile venirii Mântuitorului ca să se poată înfrupta din mormanul de prostii comercializat cu această ocazie. Nu e magazin cât de mic care să nu vândă în această perioadă iepurași și ouă de ciocolată, cu cât mai mici și mai ieftini, cu atât mai bine. Pe la noi, artizanii pictează ouă de struț, de parcă Paștele ar fi cantitativ și nu spiritual. Cu gândirea mea profană, mă socot că dacă Dumnezeu s-ar mai obosi o dată să ne trimită un Mesia, acesta ar fi arestat de jandarmi pentru nerespectarea BOR cu mult înainte ca venirea lui să însemne ceva. Iar dacă cumva scapă de ei, îl arestează garda financiară pentru producerea vinului din apă și înmulțirea peștilor și pâinilor.

Acelora care mai au dosite prin cămări, beciuri sau casete de valori prin bănci fărâme de credință, le urez Sărbători Pascale Fericite.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.