Satul Poiana Micului din comuna Mănăstirea Humorului a fost în această duminică gazdă primitoare pentru toți cetățenii de origine poloneză din zona de nord-est a României, care au ținut să ia parte la eveniment.

În organizarea ireproșabilă a Uniunii Polonezilor din România și a reprezentantului polonezilor în Parlament, deputatul Ghervazen Longher, sărbătoarea de la Poiana Micului a reunit într-un singur eveniment cele 3 sărbători poloneze ale lunii mai. Polonezii sărbătoresc pe 2 mai Ziua Drapelui Polonez, Ziua Diasporei poloneze si a polonezilor care trăiesc peste hotare, iar, pe 3 mai, Ziua Constituției poloneze.

Sărbătorirea a debutat cu celebrarea unei liturghii de către PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, în prima biserică dedicată Fericitului Ioan Paul  al II-lea, construită de catolicii din Poiana Micului. La încheierea slujbei, prelații au ieșit în curtea bisericii, unde s-a dezvelit monumentul, operă a sculptorului Bolek Maierik, dedicat fostului Papă beatificat după moarte. La liturghie, polonezii din localitate au venit îmbrăcați în port popular tradițional polonez.

După încheierea acestei părți, toată lumea a mers la edificiul Dom Polski din localitate, unde a avut loc un scurt spectacol în interpretarea copiilor și tinerilor de etnie poloneză din localitate. Cu acest prilej au luat cuvântul o parte dintre participanții la eveniment, așa cum arată și imaginile înregistrate la fața locului, dintre care îi menționăm aici doar pe deputatul Longher, pe deputata poloneză Jadwiga Zakrewska, pe PS Aurel Percă și pe primarul comunei Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan. Festivitățile s-au încheiat cu o masă sărbătorească, unde s-au servit atât mici și cârnați la grătar, cât și un berbec la proțap, una din specialitățile locale. La această masă au luat loc gazde și invitați într-o comuniune exemplară.

Organizatorii și-au manifestat recunoștința pentru relațiile de prietenie dintre localnici și grupul de prietenie polono-român din Parlamentul polonez, relații care le-au adus celor din Poiana Micului o foarte modernă școală, deputatul Ghervazen Longher accentuând asupra acestor relații de prietenie. Delegația poloneză a conținut alți 3 deputați membri ai grupului de prietenie, pe doamna Kosieradzka din cadrul biroului pentru Probleme Internaționale al Camerei Deputaților Republicii Polonia și pe Grzegorz Cyganowski, prim secretar în cadrul Ambasadei Republicii Polonia la București.

Comentarii Facebook

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.