Ministerul Sănătăţii pregăteşte un nou set de reguli, care să reducă riscul de greşeli umane în intervenţiile chirurgicale, dar şi să prevină pătrunderea unor intruşi în spital.

În sala de operaţie, pacientul va fi rugat să îşi confirme identitatea şi grupa de sânge. Îi vor fi prezentaţi membrii echipei şi îi va fi arătat locul inciziei.

Ordinul pentru siguranţa pacientului vine pe fondul mai multor anchete legate de depistarea unor falşi medici şi a unor erori grave, în tratarea bolnavilor.

Acum doi ani, o femeie a murit la spitalul de arși din București, după un șoc provocat de o transfuzie cu sânge grupa A pozitiv, în loc de B. La Spitalul Pantelimon, un bărbat a primit sânge, doar pentru că a fost confundat cu alt pacient. Iar la Baia Mare, un ortoped a montat o tijă în piciorul sănătos al unei bolnave.

Profesor doctor Dana Tomescu, medic anestezist: “Chirurgul vede pacientul în momentul în care are câmpurile operatorii puse. Există modificări de program operator sau de săli de operație care dacă nu sunt transmise celui care aduce pacientul la sală, eroarea apare instantaneu: un alt pacient”.

S-a întâmplat ca unui pacient să îi fie scos rinichiul sănătos în locul celui bolnav, din cauza așezării greșite pe masă. Potrivit noilor reguli, înainte de anestezie, toți doctorii sunt obligați să verifice cu pacientul cine e, ce zona vor opera și ce grupă de sânge are. Nu se pot baza doar pe hârtii sau doar pe ce comunica bolnavul.

Radu Mihai, pacient: Grupa de sânge. Nu știam până acum. Astăzi am aflat.

Doar că în România, puține spitale urmează proverbul “măsori de zece ori, și tai o singură dată… ”

Doctorul Mihail Pautov, chirurg: Medicul curant îi explică în ce constă intervenția chirurgicală, la ce riscuri se poate aștepta pacientul.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății

-“Erau bifate unele elemente…

-Da, dar mental. Acum va fi un check-list în adevăratul sens al cuvântului”.

Ordinul elaborat de Ministerul Sănătățîi pune prima oară problema siguranței din perspectiva pacientului. Bolnavul trebuie ghidat pas cu pas și trebuie să i se explice procedurile menită să îl facă bine. Altfel spus, omul nu este doar materia prima cu care lucrează echipa chirurgicală, ci este mobilizat și trebuie să confirme că a înțeles ce i se întâmplă.

Ordinul privind siguranță pacientului ar putea intra în vigoare în două săptămâni. (Sursa: PRO TV)

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.