Prin anunțul făcut chiar de la pupitrul de la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a câștigat luni prima bătălie împotriva președintelui PNL, Ludovic Orban. Șeful statului nu l-a desemnat pe Florin Cîțu premier, la pachet cu numirea lui Ludovic Orban în fruntea Camerei Deputaților, deși strategia președintelui PNL era să forțeze la pachet cele două funcții.

De cealaltă parte, surse politice au dezvăluit pentru PS News că Dacian Cioloș și Dan Barna au făcut o înțelegere în spatele ușilor închise: șeful useriștilor să fie susținut până în pânzele albe pentru poziția de președinte al Camerei Deputaților, iar liderul PLUS să preia șefia noului partid USRPLUS.

Lupta dintre Klaus Iohannis și Ludovic Orban a aprins scântei și în interiorul Partidului Național Liberal (PNL), astfel că deja există două tabere în interiorul formațiunii politice. O tabără nu îl vrea pe Ludovic Orban șef la Camera Deputaților și așteaptă ca președintele Iohannis să propună un alt premier, ca mai apoi cele două propuneri (Ludovic Orban și o altă variantă de premier, probabil Ciucă) să se voteze în Comitetul Executiv și propunerea în persoana actualului lider al liberalilor să pice.

Orban și Barna își joacă supraviețuirea politică

Surse liberale au dezvăluit pentru PS News că președintele PNL vrea să se impună șef la Cameră imediat după constituirea Parlamentului, și mai apoi să cedeze către USRPLUS cele mai importante ministere: Internele, Finanțele, Justiția și Dezvoltarea.

Tabăra anti-Orban, însă, îl vrea pe Dan Barna șef la Camera Deputaților pentru a obține ministere-cheie. Planul taberei anti-Orban este ca actual președinte al partidului să fie înlocuit la Congres, iar noul președinte ales să preia și funcția de premier. Astfel, dacă Ludovic Orban se impune la Cameră va reuși să păstreze și controlul partidului. Practic, poate controla Guvernul prin funcția de președinte PNL și șef la Cameră.

Bătălia din ultima perioadă are 3 mize cu adevărat importante: accesul la ministerele cu bani și forță, viitorul politic al lui Ludovic Orban și Dan Barna și candidaturile la prezidențiale. Ludovic Orban vrea să rămână șef la PNL și speră să revină premier în toamnă, ca mai apoi să își asigure candidatura la alegerile prezidențiale. De cealaltă parte, Dan Barna vrea să se salveze politic după rezultatul slab de la ultimele alegeri, iar Dacian Cioloș își dorește să candideze la prezidențiale.

Este de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să desemneze personal premierul, care să nu fie din rândul liberalilor și astfel Ludovic Orban să preia șefia Camerei Deputaților, în schimb ce useriștilor să le revină ministere importante. În acest caz ar câștiga tabăra Orban din PNL.

În altă variantă, tabăra anti-Orban din PNL face o înțelegere pe sub masă și îl scot din joc pe șeful PNL. Înțelegerea ar putea consta într-o împărțire echitabilă a ministerelor-cheie, cu un premier „independent” pus de Klaus Iohannis. În acest caz puterea s-ar împărți în 3: Iohannis are premierul, cineva din tabăra anti-orban preia Camera și devine liderul PNL, iar useriștii primesc ministere-cheie și Senatul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.