Adversari totali în spațiul public, Alianța Creștin Liberală ACL și PSD-ul ar fi recurs la un blat extrem de cinic pentru Cotroceni. Care este motivul? Un președinte care să nu strice aranjamentele din subterane. Teoria a fost explicată de fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu și reprezintă o variantă neortodoxă a jocurilor politice.

Sebastian Lazaroiu, este un politician de dreapta capabil să câștige alegerile prezidențiale. Dacă da, cum arată el? Ce calități trebuie să aibă?

Uite, îți spun deschis, cam orice politician care se află pe zona de electorat anti-PSD poate câștiga alegerile prezidențiale, cu o singură condiție: să intre în al doilea tur. Și Iohannis, și Diaconescu și Macovei. Asta dacă nu ar interveni vreun accident major. Sunt primele alegeri în care, teoretic, șansele cele mai mari să ajungă președinte le are candidatul care iese pe al doilea loc. Nu mai dezvolt teoria, e deja cunoscută. Electoratul PSD e limitat și izolat. E un electorat captiv, care tânjește după trecut, după pomană, după stăpân. E un electorat timorat de primar, de baroni etc. Mulți au fost, puțini au rămas, ca să zic așa. Întrebarea corectă ar fi: cine din zona de centru-dreapta e cel mai pregătit să ocupe funcția de președinte?

Și cine e?

Până să intre Macovei în cursă am zis că Diaconescu. Acum sunt doi: Macovei și Diaconescu. E adevărat că exista un candidat mai pregătit decât amândoi. Se numește Boc și e primar la Cluj. Dar probabil nu va candida. Iohannis ar mai avea nevoie de un an sau doi de politica la vârf ca să se pregătească pentru funcția asta. În ce privește șansele, lucrurile stau diferit.

Adică? Cine are cele mai mari șanse să intre în al doilea tur din cei trei?

Cele mai mari șanse le are Iohannis. Apoi Macovei, apoi Diaconescu. Cu niște amendamente. Șansele lui Iohannis se pot diminua considerabil până în campanie, în trei condiții:

– să iasă prea mulți în față. Omul n-are nicio carismă. La fiecare 100 de cuvinte pierde 1000 de voturi.

– Să-și strângă Tăriceanu semnăturile. Ceea ce nici nu cred că e greu.

– Macovei reușește să păstreze un contact bun cu electoratul PDL.

În aceste condiții, Macovei intră în turul doi și câștigă.

De ce crezi că Diaconescu are cele mai puține șanse între cei trei?

Pentru că deja e foarte târziu și n-a reușit să se facă vizibil. N-are încă un mesaj simplu. Pe scurt, nu există. A ratat startul, nu mai are timp să recupereze.

Crezi deci că este o candidatură ratată ?

Îmi pare rău să o spun, dar da, e o candidatură ratată. Deși Diaconescu, acum și Macovei, sunt candidații cei mai pregătiți pentru funcția de președinte. E prea târziu, e prea puțin.

Cu ce teme crezi că s-ar putea câștiga alegerile prezidențiale în 2014? Zi-mi două teme pe care să le folosească candidatul dreptei, dar și 2 teme pe care crezi că ar trebui atacat Victor Ponta.

Educație și sănătate. Tema anti-corupție e și ea importantă și va fi în fundal că vrem sau nu vrem. Dar nu va face diferența. Diferența o face acum în sensul că între Ponta și contra-candidații anti-PSD ăsta e un criteriu esențial, care diminuează șansele lui Ponta și potențează contra-candidații săi. Deci asta e diferența actuală. Dar e nevoie de mai mult pentru a câștiga. Și diferența o pot face cele două teme.

Crezi că PNL și PDL au greșit când nu au luat în calcul toți candidații cu șanse, precum MRU sau Macovei?

Cred că da. Dar nu în ce o privește pe Macovei. O candidatură de partid nu se potrivește profilului Monicăi Macovei. Ea trebuie să joace independent. MRU însă ar fi fost mai bun decât Iohannis ca și candidat comun PNL-PDL.

Și de ce crezi tu că MRU nu a fost luat în calcul?

Bun, el a și venit târziu în alianță. Dar și dacă ar fi venit mai devreme ar fi fost același rezultat. Să fim serioși, MRU a fost dat jos din funcția de premier de PNL și PDL. PNL și PDL, alături de PSD au fost călăii lui. Dacă nu le-a plăcut ca premier, de ce le-ar plăcea ca președinte? MRU ar fi avut o șansă dacă imediat după europarlamentare ar fi ales calea unei candidaturi independente. Dar a preferat să bată palma cu călăii săi. Nu mă întreba de ce că nu vreau să intru în considerații psihologice.

Crezi că ar fi fost mai bine dacă acum o lună s-ar fi decis să se organizeze alegeri primare pentru stabilirea candidatului dreptei la prezidențiale, așa cum a propus ILD? Noi am considerat atunci că alegerile primare ar fi închis orice formă de contestație din partea unor partide sau a unor politicieni.

Ar fi fost bine, dar nu acum o lună, acum mai mult timp. Dar e total nerealist. Hai să ne înțelegem asupra unui lucru. PNL și PDL sunt două partide mari, care au suferit, cred liderii lor, din cauza unui președinte care n-a fost controlat de ele. PNL a și inițiat două acțiuni de suspendare din cauza asta. PDL, chiar dacă nu s-a băgat, nu înseamnă că nu a scrâșnit. Și în 2007 și în 2012. Dacă vrei, altădată, putem intra în amănunte. Dar și în 2007 și în 2012 au fost destui lideri PDL care îi cântau prohodul lui Traian Băsescu și s-ar fi bucurat să scape de el. Așadar, obiectivul lor e să pună un președinte controlabil. MRU n-ar fi fost controlabil, s-a și văzut cât a fost premier. Iohannis e perfect controlabil. Așadar, asta cu alegeri primare e o poveste nerealistă. În partidele vechi din România nu e posibil ca „tălpașii” să-l aleagă pe cel care să-i reprezinte. Ăsta e privilegiul boierilor. Ăsta e și motivul pentru care, astăzi, nici PSD, nici PDL, nici PNL nu sunt niște partide democratice în sensul cuvântului. Sunt niște întreprinderi, cu niște acționari majoritari, puțini la număr, care vând contracte și funcții. Și, de la anul, speră ele să vândă și imunitate.

Unde crezi că se va opri povestea cu fuziunea PNL-PDL? Din ce-mi spui acum, au foarte multe în comun.

Nu cred că e posibilă fuziunea, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale. Și dacă va pierde Iohannis, și dacă va câștiga nu se va face. Pentru un motiv simplu. Împărțeala de azi: PNL dă președintele și PDL premierul nu poate fi valabilă după prezidențiale. PSD nu poate pierde funcția de premier chiar și dacă pierde prezidențialele. Are o majoritate și dacă UDMR ar trăda după prezidențiale. Dar să zicem că PDL și PNL ar putea crea o altă majoritate. PNL are acum vreo 20% în Parlament, PDL are vreo 12%. Niciodată PNL nu va accepta să dea PDL premierul. Asta e o prostie. Când PNL se va vedea cu președintele țării, își va revendica și premierul, pe principiul „take it or leave it”. În plus, în jur de 30 de parlamentari ai PNL se vor alătura PSD în majoritate, alături de Tăriceanu. Așa că raporturile vor fi permanent schimbătoare între PDL și PNL și asta va afecta proiectul în ansamblu.

Valorile de dreapta precum patriotismul, valorile creștine, valorile familiei sunt astăzi la PSD. Așa zișii politicieni de dreapta se rușinează cu ele. Care e cauza?

Am îndoieli că așa stau lucrurile. Dacă PSD își iubea țara nu o izola pe plan internațional în 2012. PSD nu își iubește țara când o ține în beznă și în înapoiere. În ce privește valorile creștine, la PSD nu există decât cel mult 9 porunci. În ce privește cea de-a 10-a, „să nu furi”, au primit dezlegare de la electorat să nu o respecte. Și nu o respectă. În ce privește dreapta politică, aici au existat rețineri tot timpul din cauza exceselor de tip Vadim Tudor. Patriotismul a fost asociat cu extremismul, creștinismul a fost asociat cu fundamentalismul ortodox. Și mai e ceva, la noi bazele electorale sunt inversate. Stânga se bazează pe un electorat tradiționalist, dreapta pe un electorat progresist. În Occident e invers. Asta pentru că PSD a preluat nostalgicii comuniști, în vreme ce dreapta a preluat electoratul activ progresist. A fost, dacă vrei, păcatul originar al revoluției din 1989. Dar astea s-ar putea să fie ultimele alegeri prezidențiale la care se mai întâmplă asta.

Ești foarte apropiat de Traian Băsescu. Care crezi că va fi rolul lui în această campanie prezidențială și care crezi că va fi rolul lui după alegeri?

Am fost consilierul președintelui timp de 6 ani. Cred că va avea un cuvânt greu de spus în alegeri. Cred că se va angaja în construcția unui partid nou, care să câștige parlamentarele din 2016. De fapt, asta e singura șansă pentru România ca să continue schimbările de care are nevoie. Un partid nou, construit altfel.

Am auzit de curând un candidat, pe domnul Iohannis, spunând că Băsescu nu are ce să facă, că trebuie să susțină candidatul dreptei în al doilea tur. Această aroganță, dublată de cinism, e foarte răspândită și în PDL, de la Blaga în jos. „N-are ce face, doar nu o să voteze Ponta”. De fapt, ei așa tratează tot electoratul dreptei. „N-aveți decât să lătrați, în turul doi tot cu noi o să votați, iar după prezidențiale, tot pe mâna noastră rămâneți”. Mă rog, e iluzia în care lor le place să trăiască. Traian Băsescu s-ar putea să aibă un rol decisiv pentru primul tur, nu pentru al doilea tur.

Va putea să facă singur Traian Băsescu un partid nou? Mai are forța să facă asta?

Nu cred. În 2004 a tras după el mulți anonimi, pentru că avea o forță de tracțiune extraordinară. După 10 ani de erodare e mai greu să reușești aceeași performanță. Are nevoie de o echipă.

Cine ar putea face din această echipă?

Greu de spus acum. Dar cred că sunt destui oameni valoroși care îl vor urma.

Ce părere ai despre condamnarea lui Voiculescu? Se spune că e sfârșitul unei epoci. Vedem și reacțiile vehemente ale apropiaților săi de la Antena 3. Creează asta mutații pe scena politică?

Da, în mare măsură. Dar nu vor fi vizibile imediat. Da, e sfârșitul unei epoci. Vezi, după 1990 a existat un segment nostalgic, legat de vechiul regim, de comunism. Acest segment a fost în general bine cultivat de „foști”, foști generali de securitate, foști activiști PCR, oameni care n-au vrut să accepte că au pierdut. Acest segment s-a diminuat și din motive biologice, dar și pentru că vremurile s-au mai schimbat. El a fost „în formă” în anii 90, culminând cu votul pentru Vadim Tudor din 2000, dar a început să se diminueze după guvernarea Năstase, după intrarea României în Uniunea Europeană. Totuși, aceste figuri, care pentru marea majoritate nu au un chip, s-au strâns în jurul lui Voiculescu și al Antenei 3. În 2000 îl aveau pe Vadim, în 2012 aveau Antena 3. Acum pierd teren. Tăticul lor e după gratii. Se vor dispersa încet-încet.

Ai acuzat de mai multe ori pe pagina ta de facebook că opoziția are un blat cu puterea. Pe ce te bazezi când spui asta?

Da, ți-am supărat mulți prieteni, care îmi reproșează că atac exact opoziția la Ponta și că îl favorizez pe Ponta. Bun, sper că nimeni nu mă suspectează pe mine că vreau să favorizez candidatul PSD. Am spus-o și o spun: ar fi foarte rău pentru țară să câștige Ponta alegerile. Totuși nu pot să nu spun ce văd. Când am văzut câte prostii face Ponta am fost convins că Ponta are un blat cu ACL și că vrea să piardă alegerile. Când am văzut că ACL, deși i se oferă atâtea oportunități să-i reprezinte pe cei care s-au săturat de minciunile și aroganța lui Ponta, adică aceste prostii incredibile pe care le face, se întoarce cu spatele, mi-am dat seama că e clar un blat. Nu a existat nicio poziție oficială a ACL în privința tâmpeniei cu amnistierea pensionarilor frauduloși. Nu a existat nicio poziție oficială a ACL în privința comportamentului jandarmilor și CNA la mitingul pro-Voiculescu. Deși ambele ar fi fost niște ocazii excelente să arate că sunt altfel decât Ponta și PSD. Aș putea să-i suspectez de prostie, dacă nu i-aș cunoaște, dar îi cunosc prea bine și știu că ăsta e blat.

Dar ce înseamnă blatul asta? Care e târgul?

Păi, mai pe scurt, și PDL și PSD și PNL au un singur obiectiv: să aibă un președinte controlabil după 2015 încolo. Un președinte care să nu mai deranjeze „mersul lucrurilor”, „obiceiul pământului”, adică vânzare de contracte și funcții. Că e Ponta sau e Iohannis, le e egal. Aici cunoscătorii relațiilor inter-personale transcarpatice înțeleg mai multe decât cititorul obișnuit. Important e să nu câștige vreo „nebună” ca Macovei, important e să nu apară vreun alt partid, din nimic, care să schimbe regulile jocului. Eu cred că nu va mai trece mult timp până când anumite evenimente îmi vor da dreptate și va fi mai ușor de înțeles miza blatului. Nu vreau să dezvolt. Probabil vom avea ocazia să vedem înainte de prezidențiale fața hâdă a blatului dintre PDL, PNL și Ponta. Așa că, îi rog pe prietenii care încă mă mai acuză că „stric” unitatea și armonia dreptei să mai aibă nițică răbdare și să judece după dacă am avut sau nu dreptate.

sursa: inliniedreapta.net

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.