O decizie surprinzătoare a stârnit nemulțumirea unui număr considerabil de părinți ai elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Suceava. Începând cu noul an școlar 2023-2024, școala își va schimba programul de desfășurare a orelor de curs, optând pentru două schimburi distincte: unul dimineața și unul după-amiază. Această modificare marchează o schimbare semnificativă față de practica din ultimul deceniu, în care toate orele de curs aveau loc exclusiv în prima parte a zilei.

 Anunțul a declanșat reacții puternice din partea părinților, mulți dintre ei invocând faptul că această schimbare bruscă contravine așteptărilor și rutinei lor, fiind un factor important în decizia de a-și înscrie copiii la această unitate de învățământ. Mai mult decât atât, părinții reclamă lipsa de consultare prealabilă cu ei înainte de luarea acestei hotărâri radicale. Atât părinții, cât și cadrele didactice sunt îngrijorate de cum va afecta această schimbare copiii și procesul de învățare. Profesorii se simt nevoiți să-și adapteze complet metodele de predare și programul personal, iar părinții sunt îngrijorați de faptul că elevii vor avea de suferit din cauza schimbărilor de rutină.

 În ciuda nemulțumirilor, conducerea școlii aduce argumente solide pentru această schimbare. Gabriela Mihai, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1, a explicat că numărul de elevi s-a mărit semnificativ în ultimii ani, cu aproximativ 300 de elevi în plus față de 2012, necesitând astfel deschiderea a cel puțin 10 noi clase. Această creștere a populației școlare a pus presiune pe resursele existente, făcând necesară reconfigurarea programului și a spațiilor disponibile.

„Încet, încet am ocupat toate spațiile, care se puteau ocupa. Am transformat unele laboratoare în săli de clasă. Aula devenise sală de clasă și iată anul acesta, când încă am mai crescut cu o clasă pregătitoare, nu mai avem spațiu pentru a avea programul într-un singur schimb. Decizia a fost luată în cadrul Consiliului Școlii. E adevărat că nu am consultat toți părinții, dar trebuie să știți că această decizie a fost luată după o foarte bună analiză și foarte aplicată analiză a situației actuale. Părinții trebuie să înțeleagă că este în detrimentul lor să fi rămas într-un singur schimb și copiii să nu aibă acces în sala de științe, unde pot să facă experimente, unde pot să facă activități de laborator. Trebuie să avem liberă și aula pentru activități educative și este tot în folosul lor. Este o realitate a școlii! Eu le înțeleg nemulțumirea, colegii mei la fel, dar îi invit să se uite în jur la celelalte școli și să-mi spună unde mai este program de dimineață!” a declarat Gabriela Mihai, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1.

O serie de părinți ai elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 1 au ridicat o altă problemă în cadrul instituției, contestând hotărârea de a muta copiii în alte clase decât cele în care au început ciclul primar sau gimnazial. Această mutare a stârnit un val de nemulțumire în rândul părinților, care susțin că au investit timp și resurse în renovarea și dotarea claselor în care copiii lor au învățat și că această schimbare este inoportună. Directoarea școlii, Gabriela Mihai, a spus că investițiile în infrastructura școlii s-au realizat în toate sălile de clasă, iar condițiile de învățare sunt uniforme în întreaga instituție. Cu toate acestea, părinții nu par să fie convinși de argumentele aduse de conducerea școlii și insistă asupra faptului că schimbarea programului de învățare și a claselor ar putea afecta performanțele academice ale copiilor lor. O parte dintre aceștia au sugerat că vor lua în considerare opțiunea de a-și înscrie copiii la alte unități de învățământ care oferă un grad mai mare de continuitate în ceea ce privește clasele și un program exclusiv de dimineață.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.