Compania Holzindustrie Schweinghofer a dat în judecată Asociaţia Neuer Weg, unul dintre cele mai active ONG-uri care monitorizează activitatea firmei austriece în România, se arată pe site-ul asociației.

Neuer Weg a urmărit îndeaproape neregulile legate de autorizarea și construirea fabricii Schweighofer de la Reci (jud. Covasna), a contestat în instanță aceste avize și autorizații (o parte din procese fiind pe rol), dar a efectuat și o serie de anchete și rapoarte despre activitatea Schweighofer. Cel mai recent, este cel legat de modul în care, prin utilizarea unei metode electronice de măsurare, volumul de lemn facturat la livrare în fabricile Schweighofer ar fi cu peste 10% mai mic decât în realitate, informează romaniacurata.ro.

„Din proprie iniţiativa şi nesilită de nimeni, firma Schweighofer duce luptele noastre în instanţă dincolo de hotarele României şi anume la un tribunal din Viena! În sfârşit, ajungem în faţa unor instituţii judecătoreşti în care putem avea cât de cât încredere: cele din Austria! În 15 iunie 2015, S.C. Holzindustrie Schweighofer SRL, cu sediul la Sebeş şi Gerald Schweighofer, patronul firmei, au depus cerere de chemare în judecată la Tribunalul Comercial Viena (Handelsgericht Wien) împotriva Asociaţiei Neuer Weg, cu sediul la Făgăraş şi Hans Hedrich, vicepreşedintele asociaţiei”, scrie pe blog.

Neuer Weg este acuzată de publicarea unor articole calomnioase pe blog şi de trimiterea unor emailuri cu informaţii neadevărate unor jurnalişti din Austria şi Germania, informaţii care nu au fost însă publicate în presa străină. Valoarea prejudiciului cauzat de aceste afirmaţii se ridică, potrivit cererii de chemare în judecată făcută de Schweighofer, la 35.000 de euro.

Reprezentanţii Neuer Weg au dezvăluit şi ce au transmis Tribunalului Comercial Viena, în 20 iulie 2015:

„1. Declaraţiile făcute de NW pe blogul său sunt adevărate şi s-au făcut pe baza unor documente probatoare şi a unor discuţii cu martori credibili – veridicitatea afirmaţiilor poate fi demonstrată cu uşurinţă în instanţă.
2. Considerăm că acuzaţia de calomnie în urma trimiterii unui email este nefondată, din moment ce informaţiile transmise nu au fost publicate în mass-media. (Aşadar, HS ne acuză de …libertate de exprimare!)
3. Considerăm că competenţa soluţionarii cauzei nu-i revine Tribunalului Comercial Viena, deoarece pârâţii nu se află în relaţii comerciale cu reclamanţii, având totodată sediul respectiv resedinţa în altă ţară decât Austria.
4. Pârâţii solicită sprijin financiar din partea statului austriac pentru angajarea unui avocat, respectiv a unor experţi, cât şi pentru deplasările necesare la Tribunal, deoarece nu dispun de mijloacele financiare necesare pentru aceasta”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.