Atelierul este organizat în contextul expoziției IA AIDOMA, deschisă la Hanul Domnesc Suceava / Muzeul Bucovinei, ce cuprinde replici ale cămășilor păstrate de marile muzee ale lumii: Metropolitan New York, Muzeul de Textile din Toronto, Muzeul de Textile din Lyon, Muzeul Etnografic din Geneva.În cadrul evenimentuluivor fi explicate și exemplificate tehnici de cusut specifice anilor 1850-1918.

Organizatorul evenimentului, doamna arhitect Ioana Corduneanu, fondatoarea comunității SEMNE CUSUTE, va iniția participanții în taina cusăturilor tradiționale: „Cine este preocupat de un viitor al cămășilor noastre tradiționale trebuie să studieze temeinic trecutul lor, să învețe să stăpânească acul și apoi să treacă la acțiune. Ce coasem azi, săse poarte și peste 100 de ani de-acum încolo!”

Scoala de ieȘCOALA de IE este organizată ca un „maraton” de weekend, care va permite descifrarea și „traducerea” IEI, această capodoperă de design colectiv. Tehnici de lucru pentru croit, protejat și brodat, principii de croi, optimizare, materiale, compoziție și cromatică, proporții armonioase, specific regional, istorie, comerț, antropologie, semiotică, legende și povești – câte un strop din fiecare.

Atelierul de lucru va avea loc în Sala de lectură din corpul E, spațiul fiind pus la dispoziție în baza parteneriatului încheiat între Biblioteca USV,reprezentată de prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, și arhitect Ioana Corduneanu, fondator al comunității SEMNE CUSUTE.

Comentarii Facebook