Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Madrid și Centrul Național al Cărții, organizează, în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie, prima participare cu stand național la cel mai relevant târg de carte al lumii editoriale ibero-americane, Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara.

Potrivit unui comunicat al Institutului Cultural Român, târgul este al doilea cel mai important din lume în ceea ce privește prezența editorială, după cel de la Frankfurt, și al doilea cel mai mare din lume ca număr de vizitatori – aproape 800.000 – după cel din Buenos Aires.

În cele nouă zile de evenimente, la standul României vor fi expuse aproape 100 de tiluri de cărți de literatură, eseistică și memorialistică traduse în limba spaniolă, atât prin intermediul programelor de traduceri derulate de Centrul Național al Cărții, respectiv TPS – Translation and Publication Support Programme și Publishing Romania, cât și independent de subvențiile Institutului Cultural Român. Interesul editorilor de limba spaniolă pentru literatura română este în continuare susținut, spaniola fiind limba în care se traduc cele mai multe titluri din literatura română.

 

Norman Manea, omagiat în deschiderea târgului

 

Această primă participare românească coincide cu decernarea Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice scriitorului Norman Manea. Este pentru prima dată când un scriitor de limba română este recompensat cu această distincție, Norman Manea fiind ales în unanimitate de juriu dintre 54 de candidaturi din 23 de țări. Scriitorul român se alătură astfel unor nume inconturnabile ale literaturii contemporane, premiate de fundația organizatoare a târgului la edițiile precendente: Juan Goytisolo, António Lobo Antunes, Yves Bonnefoy, Claudio Magris ori Enrique Vila-Matas.

Decernarea premiului va avea loc în cadrul ceremoniei de inaugurare a târgului, în data de 26 noiembrie, iar scriitorul Alberto Manguel, Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor al Republicii Franceze, va rosti cuvântul de laudatio. Norman Manea va participa, în perioada 27-29 noiembrie, la o serie de alte evenimente literare alături de scriitorul și istoricul mexican Enrique Krauze, precum și de scriitoarea și poeta Angelina Muñiz-Huberman.

Norman Manea, născut la data de 19 iulie 1936, în Suceavan, stabilit în 1986  în Statele Unite ale Americii, este unul dintre cei mai traduși romancieri români, fiind considerat totodată unul din marii scriitorii români din exil.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.