Săptămâna trecută, pe adresa Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava a ajuns o scrisoare prin care conducerea acesteia şi o parte dintre profesori erau acuzaţi de plagiat

Scrisoarea era anonimă şi îi viza pe actualul rector, Valentin Popa, pe prorectorul Mihai Dimian, fostul rector Adrian Graur şi alţi 10 profesori de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.

În scrisoare se arată că există probe incriminatorii, iar cerinţele autorului sunt următoarele:

1.”Să analizaţi în cadrul FIESC (Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor) care sunt consecinţele apariţiei în presă a extraselor de articole plagiate;

2. Să eliminaţi din comportamentul Dvs., atitudinea sfidătoare la adresa colegilor şi îndeosebi răzbunările electorale;

3. Să transmiteţi până la data 01.11.2012, prin mail, un mesaj din care să rezulte clar că nu veţi miscora salariile (…) şi nu veţi face disponibilizări;”

În continuare, puteti citi răspunsul dat publicităţii de către rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, Valentin Popa:

Stimaţi colegi,

Zilele acestea am primit prin poştă un document pe care îl transmit ataşat. Textul nesemnat a fost primit de mai mulţi colegi care mi-au solicitat să transmit unele explicaţii. Astfel, consider că sunt necesare următoarele clarificări.
Articolul “Experimental Results and EMC Considerations on RFID Location Systems” a fost publicat în Proceedings of the 1st International RFID Eurasia Conference, 4-6 September 2007, Turkey, ISBN 978-975-01566-0-1.

În urma publicării acestui articol, autorii au primit invitaţia de la o editură din străinătate să publice un material în formă extinsă şi completată cu determinările experimentale ce probează cele susţinute în concluziile articolului publicat. Invitaţia şi întreaga corespondenţă cu reprezentantul editurii străine, dl. Vedran Kordic din Austria, există şi sunt arhivate.

Astfel, a apărut un capitol distinct, numit “RFID Systems – Localization and Speed Measurement”, în cadrul cărţii Radio Frequency Identification Fundamentals and Applications Bringing Research to Practice, publicată în 2009 de Editura IN-TECH din Austria. Articolul iniţial avea 5 pagini iar conţinutul său a fost dezvoltat şi completat rezultând în final un capitol de carte de 19 pagini. Din lectura capitolului de carte reiese în mod evident că articolul de la care s-a pornit este citat, fiind a doua referinţă citată (citările s-au făcut în ordine alfabetică, conform politicii editurii). Întrucât măsurătorile experimentale s-au concentrat în special pe partea de determinare a vitezei de deplasare, titlul a fost modificat în mod corespunzător.
Majoritatea editurilor mari procedează similar, publicând lucrări prezentate la conferinţe în formă extinsă, în reviste sau cărţi. Rezultatele obţinute de cercetători sunt mai întâi prezentate la conferinţe internaţionale, iar mai apoi, pe baza observaţiilor şi a feed-back-ului obţinut, se publică rezultatele in extenso. Aceasta este o practică utilizată de comunitatea ştiinţifică internaţională, în ţări cu tradiţie în domeniile tehnice şi nu numai. În mod evident, părţi din cele două materiale vor fi comune, incluzând părţi din secţiunea introductivă şi concluzii, dar nu poate fi vorba de un plagiat sau de încălcarea vreunui articol al legii dreptului de autor. Astfel de situaţii sunt întâlnite la foarte mulţi colegi, atât din domeniul tehnic, cât şi din cel umanist sau economic. Este păcat că unii colegi continuă sa apeleze la metode de şantaj şi dezinformare pentru a încerca să-şi atingă scopurile personale. Este absurd să-i considerăm plagiatori pe cei ce publică în cărţi ceea ce au publicat anterior în articole. Aceşti colegi l-ar face plagiator şi pe Nicolae Manolescu, care, în volumul Literatura română postbelică, a adunat articole publicate vreme de 30 de ani, sau pe Eugen Simion, care în Fragmente critice, a făcut acelaşi lucru.
Întreaga mea producţie ştiinţifica este vizibilă şi toţi colegii au la dispoziţie în mod gratuit programul TURNITIN pentru verificarea originalităţii lucrărilor. Licenţa programului a fost cumpărată pentru toate cadrele didactice şi studenţii USV. Pentru verificări nu trebuie deci cheltuite fonduri sau implicate agenţii.

După 7 luni de mandat vă rog sa apreciaţi singuri dacă am întreprins răzbunări electorale. Un lucru este cert: mă bucură faptul că am dezvoltat colaborări foarte bune  cu profesori care au susţinut public un alt plan managerial. Toate promisiunile electorale sunt introduse în planul meu managerial şi vă asigur că îmi dedic întreaga activitate pentru a le îndeplini. De asemenea, exista măsuri de eficientizare financiară a programelor de studii şi de  creştere a nivelului de cercetare desfăşurat de cadrele didactice din universitate, pentru a face faţă descreşterii finanţării de la buget (de la 3300 lei pe student  echivalent în 2009 la 2040 lei în 2012)  şi descreşterii numărului de studenţi bugetari în 2011 (pierdere ce o suportăm şi în anii următori, nu doar în anul I), precum şi pentru a putea depăşi statutul de universitate centrată pe educaţie în care am fost nemeritat clasificaţi.  Dar nu s-a discutat niciodată la nivel de conducere despre disponibilizarea cadrelor didactice. Ar fi ridiculă o astfel de discuţie în condiţiile în care doar 53% din posturile din statele de funcţiuni ale USV sunt ocupate de titulari.

Stimaţi colegi, îmi pare rău că v-am răpit din timpul dumneavoastră preţios şi mă oblig pe viitor să nu vă mai deranjez cu comentarii pe marginea unor anonime.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.