Cum sărbătorile pascale nu sunt atât de departe, Direcția Sanitar-Veterinară Suceava anunță că locurile special pregătite pentru sacrificarea mieilor vor fi deschise doar în perioada 18-30 aprilie.

Leon Ionuţ Postolache, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa a Alimentară Suceava, precizează că acordarea derogărilor pentru sacrificarea de ovine se face numai în cazul distanţelor mari faţă de abatoarele autorizate; numărului mare de miei, care depăşeşte capacitatea de sacrificare a abatoarelor autorizate din vecinătate, precum şi în funcţie de asigurarea cu personal sanitar veterinar permanent de control ante şi post mortem al animalelor. Acest lucru va fi posibil prin organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea animalelor. „Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor”, reliefează şeful DSVSA.

Pentru a obține un aviz pentru această activitate, locurile special amenajate temporar trebuie să dispună, printre altele, de facilităţi de colectare a materialelor cu risc specific, cât şi de dirijare a acestora înspre unităţile de incinerare. Dacă examinările post-mortem vor fi favorabile, se va efectua aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel, doar de către un veterinar. În perioada sărbătorilor pascale, sacrificarea mieilor se efectuează inclusiv în abatoarele autorizate pentru activitatea de sacrificare de ovine.

La solicitarea operatorilor de industrie alimentară, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor are dreptul să autorizeze sacreificarea de miei şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine sau bovine. Acestea vor fi obligate să respecte regulile privind prevenirea şi combaterea encefalopatiilor spongiforme transmisibile. Carnea obţinută în aceste abatoare poate fi livrată numai către unităţi de vânzare cu amănuntul, înregistrate sanitar veterinar.

Este important să cumpărați carne verificată, din incinte autorizate sanitar-veterinar, pentru a minimiza riscul contractării unor afecțiuni grave de sănătate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.