Încep înscrierile pentru cea de-a VIII-a ediție a Festivalului – concurs interjudețean de interpretare a cântecului popular „Maria Surpat – Mina Pâslaru”, ce va avea loc în comuna Sadova, pe 7 septembrie.

„Maria Surpat și Mina Pâslaru, interprete unice ale doinei și cântecului bucovinean și personalități artistice marcante ale comunei Sadova, au fost alături o viață și așa și-au dorit să rămână”, au precizat organizatorii.

Festivalul – concurs își propune descoperirea și promovarea tinerelor talente; promovarea și valorificarea folclorului muzical specific zonelor reprezentate de concurenți, dar și promovarea stilului interpretativ al concursului.

Potrivit organizatorilor, concursul se va desfășura pe două secțiuni:

I. Secțiunea „Maria Surpat” – copii și tineri, în care se pot înscrie trei categorii de vârstă, respectiv 6 – 10 ani, 10 – 14 ani și 14 – 18 ani.

II. Secțiunea „Mina Pâslaru” – maturi, în care vor fi recitaluri de folclor consacrat și prelucrat, susținute de două categorii de concurenți, respectiv, cei cu vârsta între 18 și 26 de ani și cei cu vârsta cuprinsă între 27 și 35 de ani.

Potrivit regulamentului, soliștii vocali din secțiunea I, categoriile de vârstă 6 – 10 ani și 10 – 14 ani vor prezenta două cântece, cu tempouri diferite, dintre care unul fără acompaniament (nu este obligatoriu doină sau baladă) și unul cu acompaniament.

Concurenții secțiunii I, categoria de vârstă 14 – 18 ani și secțiunii a II-a vor interpreta două piese muzicale, una fără acompaniament (obligatoriu doină sau baladă) și una cu acompaniament orchestral. Piesele trebuie să fie din zona etnografică din care provine concurentul.

Pentru concurenții secțiunii a II-a, una dintre cele două piese este obligatrie din repertoriul Minei Pâslaru.

Trebuie precizat ca în alegerea repertoriului se va ține cont de autenticitatea pieselor folclorice, de valoare artistică și de diversitatea lor ritmică și melodică. De altfel, concurenții trebuie să respecte precizările organizatorilor cu privire la intrarea în concurs.

De asemenea, organizatorii transmit că repetiția cu orchestra va avea loc în ziua concursului, 7 septembrie 2019, de la ora 9:00, la Căminul Cultural din Sadova, urmând ca la ora 13:00 să înceapă concursul.

Concurenții trebuie să știe că nu se vor putea înscrie în ziua concursurlui.

Concurenții care au obținut trofeul Festivalului în edițiile anterioare nu mai pot participa la concurs. Juriul va fi alcătuit din personalități de seamă din domeniul cercetării și interpretării folclorului românesc.

Clasificarea interpreților participanți la concurs se va face ținându-se seama de calitatea interpretării, de autenticitatea și de valoarea artistică a pieselor, de ținuta scenică, precum și de frumusețea și de autenticitatea costumului popular al interpretului.

De menționat: cheltuielile de transport vor fi suportate de către participanți. Juriul poate decide de a nu acorda unele premii sau de a le redistribui.

Pentru mai multe detalii, vă puteți adresa Centrului Cultural „Bucovina”, tel/fax 0230/530126 sau Primăriei comunei Sadoca la tel/fax 0230/314200.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.