Începând cu 31 martie, pe nota de plată a unui produs ambalat într-un recipient reciclabil din sticlă va fi inclusă și o garanție de 50 de bani, care va putea fi recuperată la returnarea ambalajului. Din 2022, garanția pentru ambalaje va trebui achitată de comercianți și pentru ambalajele nereutilizabile (sticlă, plastic sau metal) cu volume cuprinse între 0,1-3 litri. O ordonanță de urgență din vara anului trecut prevedea reintroducerea unei măsuri bine-cunoscute pe vremea lui Nicolae Ceaușescu: garanția la sticlă.

De altfel, mai multe state din toată lumea au adoptat-o și au avut rezultate bune în creșterea rate de colectare. Astfel, Ministerul Mediului a modificat legea 211/2011 pentru ca, începând cu 31 martie 2019 să fie instituită o garanție de 0,5 lei/ambalaj pentru ambalajele primare reutilizabile utilizate pentru produse destinate consumului populației.
Apoi, în schimbul unui bon valoric pentru retur sau a unei măsuri asemănătoare, clientul își va putea recupera garanția la returnarea ambalajului.

În plus, operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligați să marcheze pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma „ambalaj reutilizabil”.

Mai mult, aceștia trebuie să organizeze preluarea ambalajelor reutilizabile astfel încât să realizeze, începând cu anul 2019, un procentaj de returnare de minim 90%. Pe de altă parte, firmele care comercializează cu amănuntul produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligate să informeze consumatorii asupra valorii garanției bănești şi asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective, să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate și să returneze, la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanției bănești.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.