Gelu Puiu, inginer silvic și de secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), consideră că sectorul forestier trebuie sprijinit astfel încât să se dezvolte durabil. Acest lucru trebuie să se realizeze cu ajutorul unei echipe de specialiști care să implementeze proiecte europene.

Secretarul de stat a adăugat că în această privință s-a constituit un grup de lucru care a avut în componență reprezentanți ai MMAP, ai Regiei Naționale a Pădurilor (RNP), proprietari de păduri (Nostra Silva), exploatarea și prelucrarea lemnului (ASFOR), precum și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale (WWF) și ai facultăților de profil din Brașov și Suceava.

„După mai multe întâlniri s-a ajuns la concluzia unanimă ca, în viitor, să fie cuprinsă o finanțare a domeniului forestier în Planul Național Strategic. Suntem în secolul inovației, al tehnologiei moderne. Acest lucru trebuie să se regăsească și în domeniul forestier. Utilajele pe care le folosim în prezent pentru exploatarea sau prelucrarea masei lemnoase nu sunt prietenoase cu mediul, iar situația trebuie readaptată. Calamitățile, dezastrele provocate de intemperii, pierderile datorate restricțiilor impuse de includerea terenurilor în rețeaua Natura 2000 pot fi stopate doar prin împădurirea terenurilor degradate și înființarea de perdele forestiere. Această măsură este prioritară la nivel naţional. Dorim să investim și în accesibilizarea domeniului silvic prin construcția de drumuri forestiere noi, depozite permanente sau modernizarea celor existente. Prin Programul Național de Redresare și Reziliență a fost întocmită documentația necesară pentru alocarea fondurilor necesare pentru modernizarea a 1.800 hectare de pepiniere silvice, pentru investiții în peste 1.000 kilometri de drumuri auto forestiere, realizarea a peste 60 kilometri de lucrări necesare pentru a remedia efectele torenților și modernizarea a 200 de spații pentru gestionarea fondurilor cinegetice și forestiere”, a subliniat secretarul de stat Gelu Puiu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.