Suceveanul Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a participat luni, 17 februarie, alături de Costel Alexe, ministrul desemnat pentru portofoliul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, la audierile din Comisia reunită din Parlament.

Membrii Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor, respectiv cei din Comisia pentru Mediu şi Comisia pentru Ape, Păduri, Pescuit şi Fond cinegetic din Senat s-au exprimat „împotrivă” cu 17 voturi, „pentru” cu 15 voturi, respectiv o abţinere în ceea ce priveşte validarea lui Alexe.

„Votul negativ a fost unul vot politic, golit de conținut și relevanță, în condițiile în care am reușit, în perioada scurtă de mandat, să mișcăm lucrurile în direcția bună, să recredibilizăm activitatea instituțiilor din silvicultură și să conlucrăm cu Comisia Europeană și organizațiile non guvernamentale pentru stoparea tăierilor ilegale și transparentizarea trasabilității lemnului.
Dincolo de lupta politică și piedicile puse de parlamentarii PSD stau faptele perioadei scurte de mandat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor”, a declarat secretarul de stat Gelu Puiu.

Potrivit acestuia, este vorba despre deblocarea SUMAL, sistemul de urmărire a trasabilității masei lemnoase, pentru a stopa mai multe transporturi de lemne cu același document sau încărcături mai mari în camioane decât cele specificate în document, monitorizarea transporturilor de materiale lemnoase prin intermediului GPS, evidența electronică a intrărilor-ieșirilor materialelor lemnoase din depozite, cu confirmări de primire online.
De asemenea, secretarul de stat Gelu Puiu a precizat că tot în această perioadă s-a reușit demararea procedurilor pentru urmărirea tăierilor ilegale prin imagini satelitare, cu alerte în cazurile semnalate ca fiind ilegalități.

„Lucrăm și la modificarea legislației și a Codului Silvic pentru introducerea unor sancțiuni mai drastice și ne-am dori ca transportul materialelor lemnoase fără documente specifice să devină infracțiune”, a precizat secretarul de stat sucevean.

Acesta a atras atenția și asupra faptului că România a rămas printre ultimele țări din Europa care mai valorifică lemnul prin metoda vânzării de masă lemnoasă pe picior.

„Ne-am propus ca valorificarea masei lemnoase din păduri să fie preponderent ca lemn fasonat”, a explicat Gelu Puiu.

Acesta a precizat că au fost demarate și procedurile pentru a avea Dispecerat 112 pentru tăieri ilegale, la sediul Ministerului Mediului, în cadrul acestui dispecerat, la sesizarea oricărui cetățean, urmând să răspundă direct un om cu pregătire silvică.

„Am reușit, alături de Ministrul Costel Alexe și echipa Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, să livrăm românilor și celor care iubesc pădurea să scoatem la lumină activitatea din silvicultură și să lucreze în interesul cetățeanului”, a conchis secretarul de stat Gelu Puiu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.