O compeție acerbă în domeniul securității și apărării cibernetice i-a determinat pe elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” să lupte cot al cot cu specialiști în informatică din Armata Română. Performanța liceenilor militari constă în faptul că, deși este pentru prima dată când participă la un concurs de acest fel, ei au reușit să se numere printre primele 10 echipe.
În cadrul concursului CyberMAN, organizat de Comandamentul Apărării Cibernetice din Ministerul Apărării Naționale, au participat 28 de echipe. Echipajul câmpulungean a fost format din elev sergent Sebastian Nyisztor, elev caporal Dragoș Cojocaru, elev caporal Alexandru Drelciuc și elev fruntaș Ștefan Romaș, sub îndrumarea inginerului Ionuț Andrei Raia. Cei mai tineri coechipieri din această competiție s-au confruntat cu echipe formate din profesioniști, reușind să se poziționeze înaintea echipelor din cadrul unor structuri specializate în comunicații și tehnologia informației sau de răspuns la incidente de securitate cibernetică, clasându-se în fruntea celorlalte colegii militare din țară, devansând inclusiv unele echipe ale Academiei Tehnice Militare, Academiei Navale și Academiei Forțelor Terestre.
Adolescenții militari sunt pasionați de informatică și au îmbrățișat această provocare ca o oportunitate de pregătire în securitate cibernetică. Acest domeniu nu este unul ușor sau accesibil, dar liceenilor li s-a părut o ocazie ce merită a fi exploatată. Sebastian și Ștefan fac parte și din echipa de robotică a colegiului și au reușit să își valorifice aptitudinile dobândite până acum în cadrul altor competiții.
„Pasiunea pentru securitate cibernetică ne-a determinat să lucrăm în echipă, iar munca în echipă ne-a făcut să urcăm în clasament. Liceul militar ne-a oferit oportunitatea să evoluăm și să ne materializăm calitățile. Pe durata celor trei zile de concurs, determinarea ne-a conturat că o echipă unită, cu același scop, acela de a avea întotdeauna rezultate. Pentru a ne continua pregătirea, am luat decizia de a înființa un club de securitate cibernetică, la nivelul colegiului, astfel vom putea ghida și alți elevi pasionați de acest domeniu”, ne-a mărturisit elevul sergent Sebastian Nyisztor, căpitanul echipei și șeful clasei a XI-a D.
Participarea la această competiție de securitate și apărare cibernetică le-a oferit elevilor Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc oportunitatea de a-și perfecționa pregătirea colectivă într-un mediu provocator și competițional. Premiul obținut de aceștia constă într-un curs în domeniul operațiilor cibernetice, predat de specialiști din cadrul Comandamentului Apărării Cibernetice al MApN.
Lasa un raspuns