Vineri, 28 iunie, deliberativul local al municipiului Suceava trebuia să se întâlnească în ședință ordinară pentru a supune votului o serie de proiecte importante, printre care și cel privind solicitarea de trecere din domeniul public al statului și din administrarea Stațiunii de Cercetări Agricole Suceava în domeniul public al municpiului Suceava și în administrarea Consiliului Local a unei parcele de teren în suprafață de 20 de hectare din proximitatea Cetății de Scaun a Sucevei și a Semeniarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei”, pentru ca Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților să poată construi un centru eparhial.

Astfel că, la ședința convocată de primarul Ion Lungu s-au prezentat doar cei patru consilieri locali PMP, independentul Adrian Arămescu (fost PNL), viceprimarul Teodora Munteanu de la USR și social democrații Gabriel Buceac, Iulia Fuior și Adelina Paiu, restul absentând. De la ședință au lipsit toți consilierii locali aleși din partea PNL, cei doi consilieri locali Pro România, doi consilieri locali de la USR și doi consilieri locali de la PSD.

„Sunt efectele post electorale. Pentru mine nu este nicio surpriză. Se pare că principalul punct care a produs discordie este cel legat de transferul a 20 de hectare de teren către Arhiepiscopia Sucevei. Noi solicităm acest teren, pentru că nu îl are Primăria, de la Guvern pentru Arhiepiscopie pentru a face un centru eparhial. Eu, ca primar, susțin acest proiect. Dintotdeauna am susținut Biserica Ortodoxă și când eram director la Combinatul de Celuloză și Hârtie, dar și de când sunt primarul municpiului Suceava. Eu zic că este nevoie să construim un nou centru eparhial aici, în Bucovina, având în vedere că spiritualitatea și religia sunt la ele acasă în Bucovina. Se pare că punctul 18 de pe ordinea de zi a produs discordie în Consiliul Local. O parte din partide nu s-au prezentat deloc la ședință, asta este situația. Face parte din democrație, nu-i niciun fel de problemă”, a spus primarul Ion Lungu.

Edilul a anunțat că va convoca o nouă ședință a deliberativului local pe data de 4 iulie, precizând că a luat în calcul și o desfășurare online, astfel încât să poată participa și consilierii locali care sunt în concediu.

„Aici nu e vorba de proiectele primarului Lungu sau orgoliile primarului Lungu, ci sunt proiecte diverse pentru suceveni și pentru universitate. Avem și primul proiect pe care îl derulăm efectiv din fonduri europene, cel din programul 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic. Asta este situația, dar știam de acest boicot a unor partide politice care nu au vrut să participe la ședința de Consiliu Local”, a adăugat Ion Lungu.

În ceea ce privește lipsa consilierilor liberali de la ședință, edilul Sucevei a spus: „E o situație pe care eu nu vreau să o comentez. Am maturitate politică și nu sunt un om ranchiunos. Nu mă supăr pe nimeni. Este strategia lor și Dumnezeu să le dea sănătate. Dar, spun încă o dată: Aici nu e vorba de interesele primarului sau ale unui grup, ci sunt proiecte de rectificări la școli, proiecte pe fonduri europene, dar și multe altele importante pentru suceveni. Vom relua ședința și eu sper ca, săptămâna viitoare, cvorumul să fie îndeplinit și să putem ține Ședința de Consiliu Local. Realitatea este că e și o perioadă de concedii și este o variantă să facem ședința și on-line, în măsura în care, după discuțiile cu domnii consilieri, să le dăm tuturor șansa să participe, chiar dacă sunt plecați”.

Trebuie precizat că ședința ordinară a Consiliului Local de vineri, 28 iunie, este prima din istoria recentă care nu se poate ține din cauza lipsei de cvorum.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.