Lucian Solcan, fost ofițer de poliție în cadrul Serviciului de Informații și Protecție Internă Suceava, a fost reținut pentru 24 de ore, el fiind suspectat de trafic de influență în formă continuată și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia în perioada 2008-2009, în calitate de ofițer SIPI Suceava, inculpatul Solcan Lucian, în contextul desfășurării anchetei într-un dosar penal (comunicat nr. 1034/VIII/3 din 14 iulie 2014), și-a exercitat defectuos atribuțiile de serviciu, încălcând dispozițiile privind securitatea națională și protecția informațiilor clasificate, potrivit cărora serviciile specializate în culegerea și prelucrarea de informații au posibilitatea de a folosi informatori de teren, reprezentând surse secrete umane, cu condiția însă ca aceste persoane să fie protejate în cursul procesului penal, astfel încât identitatea lor să rămână secretă.

Acest lucru s-a întâmplat în cazul unui martor denunțător, după ce inculpatul Solcan Lucian l-a folosit ca sursă de informații i-a dezvăluit ulterior identitatea, în cadrul procesului penal. În anul 2012, același martor denunțător, la cererea expresă a inculpatului Solcan Lucian, i-a dat acestuia din urmă, sub formă de împrumut, suma de 10.000 euro, pentru a-și termina construcția unei case de locuit în municipiul Suceava.

În schimbul acestui împrumut, ce trebuia returnat într-un termen mai lung, nedefinit chiar, inculpatul Solcan Lucian, care avea influență printre vameși și lucrători de poliție de frontieră, i-a promis martorului protecția în Vama Siret, la tranzitarea frontierei de stat a României, cu țigări sau cu alte produse din Republica Ucraina, fără a risca să-i fie confiscate mărfurile sau aplicarea vreunei amenzi. Suma de bani remisă lucrătorului de poliție a fost împrumutată de martor de la inculpatul Pârjolea Paul, între cei doi încheindu-se, la 11 septembrie 2012, un contract de vânzare – cumpărare autentificat la un notar, având ca obiect apartamentul proprietate personală a împrumutatului, ca și garanție a împrumutului.

Timp de 6 luni, martorul i-a plătit inculpatului Pârjolea Paul, din bani personali, costul acestui împrumut de care s-a folosit exclusiv celălalt inculpat, adică o dobândă de 10% lunară. Martorul i-a cerut în mod repetat inculpatului Solcan Lucian înapoierea sumei de 10.000 de euro, precizându-i că este somat de către inculpatul Pârjolea Paul să-i restituie, până la data de 01.08.2014, suma totala de 25.000 euro, constând în cei 10.000 euro împrumutați plus dobânda de 10% lunar, calculată de la data remiterii împrumutului. În caz contrar, martorul pierdea apartamentul cu care garantase împrumutul.

În schimbul acestui „efort”, martorul a beneficiat de protecția inculpatului Solcan Lucian, în trecerile sale prin Vama Siret cu țigări sau alte produse. În perioada 2011 – 2012, pe lângă acest împrumut, inculpatul Solcan Lucian a pretins atât de la martorul denunțător, cât și de la alte persoane, sume de bani cuprinse între 100 – 800 euro lunar, cu titlu de taxă de protecție, iar în momentul în care nu au mai avut posibilități financiare, acesta nu a mai asigurat protecția promisă.

Inculpaților SOLCAN LUCIAN și PÂRJOLEA PAUL li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.