Mohammad Hassan Akhund va conduce noul guvern afgan, a anunţat, marţi seară, principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, la peste trei săptămâni după preluarea puterii în Afganistan de către mişcarea islamistă.

Cofondator al mişcării talibane, Abdul Ghani Baradar va fi numărul doi în noul executiv de la Kabul, urmând să conducă biroul politic al mişcării talibane, a adăugat Mujahid într-o conferinţă de presă.

Ministru de externe în guvernul condus de talibani va fi Amir Khan Muttaqi.

Sarajuddin Haqqani, fiul fondatorului reţelei Haqqani, desemnată drept organizaţie teroristă de SUA, va fi noul ministru de interne, iar mollahul Mohammad Yaqub, fiul mollahului Omar, fondator al mişcării talibane, a fost numit ministru al apărării.

Toate numirile sunt cu caracter provizoriu, a precizat Zabihullah Mujahid.

Despre Mullah Hassan Akhund, The Mirror scrie că se află pe lista ONU a terorismului, iar Sirajuddin Haqqani a devenit ministru de interne, în ciuda faptului că SUA i-au pus anterior o recompensă de 5 milioane de dolari pe capul său.

Deocamdată nu este clar care va fi rolul mollahului Haibatullah Akhundzada, liderul actual al mişcării talibane, care nu a fost văzut sau auzit în public după căderea guvernului afgan susţinut de Occident şi capturarea capitalei Kabul de către talibani, la jumătatea lunii august.

Talibanii au încercat să dea asigurări afganilor şi ţărilor străine că nu vor reveni la brutalitatea manifestată în perioada 1996-2001 când au mai deţinut puterea în Afganistan.

Mişcarea islamistă a declarat luni că a preluat controlul asupra întregului Afganistan, inclusiv Valea Panjshir, unde liderul rezistenţei locale, Ahmad Massoud, a îndemnat populaţia să se ridice împotriva lor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.