Termenul la care trebuia dezbătută și votată Legea grațierii este astăzi, 23 mai. Cu toate acestea, conducerea Senatului a refuzat să pună proiectul de lege pe ordinea de zi a plenului de marți, pe motiv că nu a sosit raportul suplimentar de la Comisia juridică a forului legislativ.

Astfel, Legea se consideră adoptată tacit în forma primită de la Guvern, fără să se țină cont de amendamentele parlamentarilor, iar inițiativa legislativă se duce fix în plenul Camerei Deputaților, care va vota în calitate de for decizional.

Termenul referitor la  votarea legii grațierii a fost depășit în urma mai multor neînțelegeri între Comisia Juridică a Senatului și PSD privind amendamentele depuse de senatori la lege.
Inițial, Comisia Juridică a votat  legea cu mai multe amendamente controversate care vizau  grațierea pedepselor pentru infracțiuni de corupție, însă liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat că nu susține astfel de prevederi, iar votul s-a reluat și amendamentele au fost respinse.
Proiectul nu a fost pe placul conducerii, iar proiectul a fost retrimis înapoi de către  plenul Senatului la comisie, unde nu a mai fost discutat fiind adoptat tacit.
Proiectul va merge la  Camera Deputaților, iar forma adoptată de acest for va fi și cea finală ce va fi trimisă pentru aprobare către președintele Klaus Iohannis.