Senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu susține că alte anumite opinii sau afirmații în legătură cu presupuse responsabilități ale edililor locali, expuse în spațiul public în ultima vreme, nu reprezintă decât declarații politice sau frustrări punctuale generate de necunoaștere.

„Edilii locali: primarii sau președinții de consilii locale administrează localitățile respectiv Consiliile județene.
Ei nu sunt directori de școală și foarte puțini dintre ei sunt profesori.
Nu pot fi în același timp și directori de spitale, iar foarte rar unii dintre ei sunt la baza cadre medicale.
Conform legii nu pot conduce operatori economici ce au obiect de activitate colectarea deșeurilor sau furnizarea de apă-canal, cu atât mai mult cu cât o mică parte dintre ei sunt ingineri.
Și tot în lege se precizează că doar un aviator se califică pentru funcția de director de aeroport, dar sincer eu nu cunosc nici un primar sau președinte de consiliu județean care a fost aviator”, a transmis Daniel Cadariu.

Senatorul sucevean a precizat că absolut toți conducătorii instituțiilor menționate sunt numiți, în urma unor concursuri, de către Consiliile locale respectiv Consiliile județene, sau, în cazul școlilor, de către Inspectoratele școlare județene.

„Iar toate aceste instituții au câte un for de conducere ( AGA, etc. ), din care fac parte consilieri locali sau județeni, ce controlează activitatea directorilor. Acești consilieri sunt numiți acolo prin hotărâri ale deliberativelor locale NU prin DECIZIILE edililor.
Astfel se exercită controlul sau coordonarea din partea administrațiilor locale asupra școlilor, spitalelor, aeroporturilor sau a operatorilor de apă-canal sau de colectare a deșeurilor.
E adevărat în cazul tuturor acestora primăriile și consiliile județene le asigura, după caz, resurse financiare necesare funcționării, dotărilor sau modernizărilor”, a mai transmis Daniel Cadariu.

Potrivit liberalului sucevean, conducătorii, directorii, au calitatea de ordonatori de credite și au atribuții și obligații stabilite prin lege și consemnate în contractele lor de management.

„Ei au datoria să asigure buna funcționare a școlilor, spitalelor, aeroporturilor sau a operatorilor de utilități.
În rest alte păreri, opinii sau afirmații în legătură cu presupuse responsabilități ale edililor locali, expuse în spațiul public în ultima vreme , raportate la instituții locale aflate în administrarea autorităților locale nu reprezintă decât declarații politice sau frustrări punctuale generate de necunoaștere”, a conchis senatorul sucevean Daniel Cadariu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.