Potrivit senatorul PNL, Daniel Cadariu, într-o ședință a Comisiei de buget-finanțe din Senatul României din luna martie, în care se dezbătea Proiectului de lege privind preluarea la datoria publică a sumei aferente componentei gaz din cadrul programului “Utilități și Mediu”, Societatea Națională de Transport Gaze Naturale TRANGAZ SA a pus la dispoziția  o “INFORMARE privind obiectivul de investiție Conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune din Programul Utilități și mediu la standarde europene în județul Suceava”.

 „Din acest document reiese faptul ca niciunul dintre cele 5 guverne PSD, din anul 2012 și până în prezent (Ponta 1, Ponta 2, Grindeanu, Tudose, Dăncilă) nu a emis Hotărârea de Guvern pentru scoaterea din fondul forestier a terenului necesar finalizării acestei investiții”, a precizat senatorul Cadariu.

“INFORMARE privind obiectivul de investiție Conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune din Programul Utilități și mediu la standarde europene în județul Suceava”.

“INFORMARE privind obiectivul de investiție Conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune din Programul Utilități și mediu la standarde europene în județul Suceava”.

Acesta a mai arătat că nu este vorba decât de 16,8 ha de teren aflat în regim silvic ce urmează a fi străbătut de 21,6 km de conducta de gaz, din totalul de 26,3 km ce mai sunt de construit până la Vatra Dornei.

„Nu poate fi admisă niciun fel de scuză din partea instituțiilor, conduse de către reprezentanții PSD în acești 6 ani, pentru faptul că și în prezent cetățenii din municipiul Vatra Dornei se încălzesc cu rumeguș sau cu lemne și gătesc, în anul 2018, la plită, la reșoul electric sau la aragazul cu butelie, ca pe vremuri.

În tot acest timp cei de la PSD au susținut an de an că Transgazul are bani alocați în buget pentru finalizarea lucrărilor.

Și atunci de ce nu sunt gata cei aproape 5 km de conductă, care nu trec prin fondul silvic? Sau de ce nu este realizată porțiunea de conductă care trece prin cele 12,3 ha, din totalul de 16,8 ha,  pădure proprietate a statului?”, a mai spus senatorul liberal.

Senatorul Daniel Cadariu a mai declarat că cea mai mare bombă prezentată în adresa primită de la TRANSGAZ S.A. este că acțiunea unei instituții publice aflată în subordinea Ministerului Apelor și Pădurilor, condusă de un membru PSD, A BLOCAT PE TERMEN NEDEFINIT aceasta investiție. Din cele 16,8 ha de teren în regim forestier,  2,3 ha sunt în proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În partea a doua a anului 2017 Direcția Silvică Suceava a acționat în instanță unele parohii din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care au teren afectat de traseul obiectivului. Conform ordinului de scoatere din fond forestier, scoaterea din fond forestier nu se poate face pentru terenurile în litigiu, doar după soluționarea acestuia, se arată în informarea celor de la TRANSGAZ.

„Cu alte cuvinte din cauza faptului ca PSD, prin instituțiile pe care le-a condus începând cu anul 2012, fie nu s-a implicat, fie nu a creat cadrul legal, fie nu a alocat resurse financiare în timp util, a lăsat municipiul Vatra Dornei izolat din punct de vedere energetic pentru multă vreme de aici încolo”, a mai arătat senatorul Cadariu.

Concluzia trasă de senatorul PNL, Daniel Cadariu este faptul că lista promisiunilor PSD „frumos desenate pe hârtie”, asemenea “autostrăzilor colorate” ale “ilustrului” ministru Dan Șova, împachetate în “colecția de iluzii electorale” din anul 2016 și intitulate “Program de Guvernare”, are o nouă filă: “Conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune din Programul Utilități și mediu la standarde europene în județul Suceava” .

 

„Deși a promis încă din anul 2012 că va aduce gazul metan în municipiul Vatra Dornei, în prezent, la 6 ani distanță, “a reușit” performanța să amâne acest lucru pe o perioada nedefinită, la fel cum se întâmplă cu multe alte proiecte așteptate cu disperare de către suceveni: șoseaua de centură a Sucevei, DN18 tronsonul Iacobeni-Ciocănești-Cârlibaba, Drumul European E85 de la Siret la Roman, șoseaua de centură a municipiului Rădăuți, sala polivalentă din Suceava, modernizarea vămii Siret …”, a conchis senatorul liberal.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.